Sikerült elérni Brüsszelben a mezőgazdaság számára fontos, az idei év végén lejáró átmeneti támogatási jogcímek meghosszabbítását és összegének megemelését 2024. június 30-ig – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kedden Siófokon, az IKR Agrár Fórumon.

Farmer,Hand,Touches,Green,Leaves,Of,Young,Wheat,In,The
Fotó: Shutterstock

Az államtitkár elmondta: a jövő év közepéig biztonsággal, de minimis keretük felhasználása nélkül köthetik meg a gazdálkodók az Agrár Széchenyi Kártya Max+-hitel felvételére irányuló szerződéseiket, mindösszesen évi 5 százalék ténylegesen fizetendő kamattal. Hozzátette, a megemelt kamattámogatás a normál Agrár Széchenyi Kártya-folyószámlahitellel már rendelkezők számára is elérhető.

A hitelösszeg igénylésére legfeljebb százmillió forintig van lehetőség, a hitelszerződések megkötésére pedig 2024. június 29-ig van mód, és több ezer gazdálkodó már benyújtotta erre irányuló igényét.

Feldman Zsolt előadásában kitért a KAP stratégiai terv módosítására is: 2023. február és május között összesen hét közepes jelentőségű és 375 kisebb, tartalmi, valamint közel 70 technikai módosítással kezdődött az informális egyeztetése. 2024-ben kerül előkészítésre az Agrárökológiai program első évének, valamint a tudatosan három évre meghirdetett, 2024. év végéig tartó agrár-környezetgazdálkodási programnak a tapasztalatai alapján egy nagyobb léptékű módosítás, összehangolva a területalapú zöldtámogatásokat.

A mostani programok hatalmas érdeklődés mellett zajlanak, hiszen az Agrár-ökológiai programban négymillió hektárral, az agrár-környezetgazdálkodási programban 1,2 millió hektárral vesznek részt a gazdálkodók. A szakmával folytatott együttműködésben zajlik ez a munka, amely az egyik legnagyobb agrárszakmai feladata a 2024. évnek.

A gazdák és az agrárvállalkozások megvédése érdekében idén október 2-án indult el a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az Agrárminisztérium és a KAVOSZ Zrt. együttműködésével az Agrár Széchenyi Kártya MAX+. Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a termék az agrárvállalkozások körében rendkívül nagy népszerűségnek örvend a jelenlegi nehéz, szankciók sújtotta gazdasági helyzetben, és az ennek következményeként kialakult magas kamatkörnyezetben.