Az agrárium a háború és szankciók sújtotta, nehéz gazdasági helyzetben különösen fontos ágazat mind nemzetgazdasági, mind pedig élelmiszer-biztonsági szempontból, de jelentős mértékben járul hozzá a magyar vidék népességmegtartó képességének megerősítéséhez és a hazai élelmiszer-önellátás megteremtéséhez is.

20230806 Csákánydoroszló 
Árvíz a Rába folyón.

Fotó: Csudai Sándor  CSS  Origo 

A képen: Mezőgazdaság  Belvíz  Aratás  Áradás
Az ügyfélérdeklődések nagysága meghaladta a nyolcvanmilliárd forintot.
Fotó: Csudai Sándor / Origo

A magas kamatkörnyezetben azonban az agrárvállalkozások is nehezebben jutottak olyan forrásokhoz, amelyek beruházásaik, fejlesztéseik megvalósítását segítették volna. A gazdák és az agrárvállalkozások megvédése érdekében idén október 2-án indult el a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az Agrárminisztérium és a KAVOSZ Zrt. együttműködésével az Agrár Széchenyi-kártya MAX+, amelyhez a kormány többlet-kamattámogatást biztosít. Az új Agrár Széchenyi-kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően 5 százalékos nettó kamattal, maximum százmillió forint összegben, egy, két vagy három évre igényelhető.

A konstrukció keretében a hitelszerződések megkötésére jövő június 29-ig van lehetőség. Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a termék az agrárvállalkozások körében rendkívül nagy népszerűségnek örvend, a jelenlegi nehéz, szankciók sújtotta gazdasági helyzetben és az ennek következményeként kialakult magas kamatkörnyezetben. Az elmúlt szűk másfél hónap alatt több mint 3000 agrárvállalkozás érdeklődött a programról és igénybevételi feltételeiről.

Az ügyfélérdeklődések nagysága meghaladta a nyolcvanmilliárd forintot.

Az államtitkár hozzátette, hogy több mint 2000 ügyfélkérelem van feldolgozás alatt a bankoknál, nagyságrendileg 63 milliárd forint értékben. Emellett 300 olyan agrárvállalkozás is érdeklődött már a termékről, amelyek ez idáig még nem rendelkeznek semmilyen Agrár Széchenyi-kártya-termékkel, ami szintén a fokozott érdeklődésre mutat rá.

A kormány célja, hogy a kamattámogatott hitellel hozzájáruljon a munkahelyek megvédéséhez és az agrárvállalkozások versenyképességének növeléséhez. 2023 az inflációcsökkentés, 2024 a gazdasági helyreállítás éve. Ahhoz, hogy 2024-ben a kormány helyreállítsa a gazdasági növekedést, jól teljesítő, beruházó és fejlődő agrárvállalkozásokra van szükség.

© Unger Tamás
20210914 VasaljaNagyot drágult a takarmány ára.Fotó: Unger Tamás UT Vas NépeKépen: Csiszár István, a Pinkamenti Agrár Kft. ügyvezetője a tehenészetét mutatja be 20210914 Vasalja
Nagyot drágult a takarmány ára.
Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe
Képen: Csiszár István, a Pinkamenti Agrár Kft. ügyvezetője a tehenészetét mutatja be
Több ezer gazda igényelt támogatást.
Fotó: Unger Tamás /  Vas Népe

A helyreállítását azonban nagyban akadályozza a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő.

A magas kamatok egyrészt visszatartják a lakosságot a fogyasztástól, másrészt visszatartják a vállalkozókat, hogy beruházzanak és fejlesszenek, mindez pedig súlyosan roncsolja a versenyképességet és a teljesítményt is.

Az Agrár Széchenyi-kártya MAX+ konstrukcióra vonatkozó részletes információk, az Üzletszabályzat és az igényléshez szükséges dokumentumok elérhetők a KAVOSZ weboldalán.

Nagy István: a magyar mezőgazdaság újjászületésének pillanatában vagyunk

Elkészítette az agrártárca az agrár- és vidékfejlesztési támogatások jövő évi pályázati menetrendjét, amelyről Nagy István agrárminiszter azt mondta, hogy az ütemezéskor egy sor szempont mellett figyelembe vették azt is, hogy ne egyszerre kössék le az építőipari kapacitásokat.