Elindult a nevezés a Brillante – 2024 nemzetközi pálinka- és párlatversenyre, amely évek óta a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvénye.

Pear,Alcohol,Drink,In,Two,Shot,Glass,With,Fresh,Pears
Fotó: Shutterstock

A versenyen idén is keresik a legjobb bérfőzetett és magánfőzött párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét. Díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is.

Az év gyümölcse idén a birs, a legjobb abból készült párlatot külön díjazzák majd 

– közölték a szervezők.

A fődíjak mellett kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.

Nevezni bárhonnan lehet, az elmúlt években érkeztek már minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és Izraelből is. A beérkezett mintákat számítógépes adatbázisra építve szakmai zsűri bírálja április 5-én és 6-án. Megvizsgálják, hogy a termék izében, illatában tiszta-e, és hogy 

érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere.

Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák.

A minták beküldésének határideje március 28., az eredményhirdetés május 18-án lesz. A 24. Gyulai Pálinkafesztivált május 17. és 19. között rendezik meg.

Százezreket bukhatnak a pálinkafőzdék januártól

A kötelező visszaváltás miatt rengeteg pluszköltsége keletkezik, emellett pedig csak a Mohunak töréstesztre beküldeni előírt üvegeken százezreket bukik egy-egy pálinkafőzde 2024-től. Ráadásul a piaci problémák mellett már az EPR-rendszer bevezetése és a borászoknak kedvező szabályozás is nagy veszteségeket okoz számukra.