A mezőgazdaság, fa- és erdőgazdálkodás területén bővíti befektetési portfólióját a Gránit Alapkezelő Zrt.: az alapkezelő által menedzselt Főnix Magántőkealap megvásárolta meg az eddig olasz tulajdonban lévő Drawa Kft.-t.  

Pallet Skyscrapers
Faipari üzem is van az új tulajdonos szerzeményei között.
Fotó: GettyImages

 

Fejleszteni kívánja szerzeményét az új tulajdonos

A tranzakciót a Gránit Alapkezelő a BDPST Agráripari Holding Zrt.-vel, mint szakmai befektetővel valósítja meg. Az eladó az olaszországi Proposta S.p.a. volt. Január 23-án ezzel ismét magyar tulajdonba került mintegy 5200 hektárnyi földterület, köztük erdők és termőföldek, valamint egy faipari üzem és egy vadászkastély Somogy vármegyében. A tranzakció megalapozta a BDPST Group mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén kialakítandó befektetési portfólióját – derül ki az erről kiadott közleményből. A Drawa Kft. új tulajdonosa megkívánja őrizni a cégben lévő munkahelyeket, és újakat is teremtene, kiemelten a helyi közösségeknek. Erősíteni szeretné az együttműködést a helyi gazdákkal és gazdaságokkal, továbbá egy hosszú távon is fenntartható és értékteremtő üzleti modell kiépítésére törekszik. 

A közlemény idézi Tiborcz Istvánt, a BDPST Group tulajdonosát és igazgatósági elnökét, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a tranzakció által érintett területeken és ingatlanokon értékteremtő korszerűsítés kezdődik.

Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Gránit Alapkezelő az általa menedzselt magántőkealapok esetében is arra törekszik, hogy a piaci átlagot meghaladó hozamokat biztosítson befektetői számára, előtérbe helyezve az értékteremtő és fenntartható befektetési döntéseket. A Gránit Alapkezelő és a BDPST további mezőgazdasági és élelmiszeripari befektetésekre is készül, de ezekről nem közölt részleteket a közlemény.

Új és új területekre lép be a BDPST

A 2015-ben alapított BDPST Group „egy erős gazdasági vízió mentén, szektorokon átívelően, egy a nemzetközi versenyben is helytállni képes, kimagasló piaci teljesítményű cégcsoporttá” kíván válni. Számos befektetést menedzsel a turisztikai ingatlanpiacon, pénzügyi és logisztikai területen. Mezőgazdasági és élelmiszeripari befektetéseit a közelmúltban megalapított BDPST Agráripari Holding fogja össze. A BDPST a pénzügyi piacra a Gránit Bank részesedésének megszerzésével lépett be, amelyen a Gránit Bankon keresztül tulajdonossá vált a Gránit Alapkezelőben és az Equilor Befektetési Zrt.-ben is. A következő években a térség piacvezető komplex logisztikai szolgáltatójává kíván válni, e célból a Waberer’s Internationalt vásárolta meg.

 

Erős belgrádi pozíciói vannak a Gránit Alapkezelőnek

 A Gránit Alapkezelő – korábban Diófa Alapkezelő – a 2009-es alapítása óta a hazai vagyonkezelési szektor egyik legdinamikusabban fejlődő szereplője. Tevékenységi köre az elmúlt évek során az intézményi, illetve lakossági ügyfelek vagyonkezelése mellett, 2014 óta prémium vagyonkezeléssel bővült. Több mint 900 milliárd forintos vagyont kezel lakossági és intézményi befektetők számára, és további 380 milliárdot ingatlanalapokban. Portfóliójába tartozik Magyarország harmadik legnagyobb lakossági ingatlanalapja, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap, továbbá olyan exkluzív, A kategóriás irodaházak, mint az Alkotás Point, a Green House, a V17 vagy az Infopark A, E és G épülete. A Gordiusz Magántőkealap kezelésével a szerb piac második meghatározó ingatlanszereplőjévé vált. Az alap minőségi, A kategóriás irodaházai öt üzleti parkban, a szerb főváros közkedvelt Novi Beograd városrészében találhatóak.