Lezárták a Párizsba és más nagyvárosokba vezető utak egy részét a tiltakozó francia gazdákhétfő délután, míg a kormány 15 ezer rendfenntartót mozgósított, hogy elkerülhető legyen a rendbontás és a tiltakozások is nyugodt mederben maradjanak. A gazdák és a kormány arról is megállapodtak, hogy a gazdák a városokon kívül maradnak.

A határozatlan idejű blokádot a párizsi régióban és Észak-Franciaországban hétfő délután 2-kor kezdte el a legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Jeunes Agriculteurs (Fiatal gazdák) nevű szervezet, nyolc blokádponton a párizsi régió főbb autópályáin, alig pár kilométerre a főváros körüli körgyűrűtől.

French police stand next to tractors including one with a placard reading "our end will be your hunger" as French farmers take part in a road block protest on the A4 highway near Jossigny, east of Paris, on January 29, 2024, amid nationwide protests called by several farmers unions on pay, tax and regulations. Local branches of major farmer unions FNSEA and Jeunes Agriculteurs announced on January 27, 2024, a "siege of the capital for an indefinite period" starting at 2 p.m. on January 29, 2024, as some farmers feel that the government's announcements in favor of the sector are insufficient. (Photo by Bertrand GUAY / AFP)
Fotó: Bertrand Guay / AFP

A belügyminisztérium pedig már vasárnap este bejelentette a 15 ezer rendőr mozgósítását, hogy megakadályozzák a traktorok bejutását Párizsba és más nagyvárosokba. Gérald Darmanin belügyminiszter ugyanakkor visszafogott fellépést kért a rendőröktől, akik nem lépnek fel a blokádpontokon, hanem biztosítják a tüntetés helyszíneit. Mint mondta, Emmanuel Macron francia elnök arra adott utasítást, hogy 

a rendőrök biztosítsák, hogy a traktorok ne menjenek be Párizsba és más nagyvárosokba és ne okozzanak rendkívüli fennakadásokat, valamint azt is, hogy Rungis, az ország legnagyobb nemzetközi nagybani piaca, és a párizsi repülőterek elérhetők maradjanak és fennakadások nélkül működhessenek.

A frissen kinevezett új miniszterelnök, Gabriel Attal pedig gyors előrelépést ígért a gazdák tiltakozásira válaszul. A kormányfő már péntek este a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelésének visszavonását jelentette be, valamit tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést is. Az FNSA szerint azonban a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és nem elégítették ki az elvárásokat, ezért folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

Hétfőn a gazdák nagyobb erőkkel vonultak utcára a hétvégi relatíve kevés tiltakozó akció után, így 

a fővárosi agglomerációban nyolcszáz traktor 16 autópályán állított fel útzárakat.

A megállapodást nehezíti, hogy a francia sajtó által megkérdezett gazdák követelései egyáltalán nem egységesek, attól függenek inkább, hogy a madárinfluenza által sújtott baromfitenyésztőkről, bortermelőkről, biozöldség-termesztőkről vagy nagyüzemi gabonatermesztőkről van épp szó.

A kormány és az FNSA az elmúlt években már több kompromisszumot is kötött, legyen szó például a víz vagy a növényvédőszerek adójáról, a gazdák most azonban főként a jövedelmük csökkenése és az adminisztratív terheik miatt elégedetlenek. Továbbá azt is szeretnék elérni, hogy a növényvédő vegyszerekre ne legyen több korlátozás és legyen gyorsabb a kártalanítás a természeti csapások után.