Franciaország még a héten döntést akar az mezőgazdaságot érintő környezetvédelmi szabályozásainak módosításáról, hogy segítséget nyújthasson az ország termelőinek – közölte hétfőn a francia agrárminiszter. A termelők szerint a bürokrácia és Brüsszel környezetvédő politikája veszteségeket okoz a számukra, és lehetetlenné teszi, hogy versenyképesek legyenek.

FRANCE - SOCIAL MOVEMENT IN THE AGRICULTURAL SECTORFrance, Paris, 2024-01-27. In the car park of the shopping centre Macron demission. The biggest day of mobilisation by part of the agricultural sector around Besancon since the start of the national movement. After blocking a major road at Beure, around twenty tractors headed for Chateaufarine, one of the city s major shopping areas, to check the provenance of stocks from various chains. Photograph by Antoine Mermet / Hans Lucas.
France, Paris, 2024-01-27. Sur le parking de la zone commerciale Macron demission. La plus grosse journee de mobilisation d une partie du secteur agricole autour Besancon depuis le debut du mouvement national. Apres avoir bloque un axe majeur au niveau de Beure, un vingtaine de tracteurs a pris la direction de Chateaufarine, une grande zone commercial de la ville, pour aller controler la provenance des stocks de differentes enseignes. Photographie de Antoine Mermet / Hans Lucas. (Photo by Antoine Mermet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
A francia kormány próbálja leszerelni a tiltakozó termelőket.
Fotó: AFP

A francia kormány próbálja kordában tartani a termelők nagyobb jövedelmet és jobb életkörülményeket követelő tiltakozásait, de egyelőre kevés sikerrel. Miután a múlt héten súlyos fennakadásokat okoztak elsősorban az ország déli részén az utak blokkolásával, pénteken megkezdték Párizs körbevételét is, és a France 24 tudósítása szerint hétfőn délután a fővárosba vezető utakon terveznek nyolc torlaszt felállítani.

A kormány a rendőrség és a francia csendőrség 15 ezer tagját akarja mozgósítani, de az ígéretek szerint az egyenruhások „mérsékletet” tanúsítanak majd.

Nem kívánjuk megengedni, hogy a kormányzat és az adóhivatal épületei vagy élelmiszerboltok megrongálódjanak, külföldi termékeket szállító teherautókat megállítsanak. Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan

– közölte Gerald Darmanin belügyminiszter.

A kormány 15  ezer rendőrt és csendőrt vezényelt ki a rend fenntartására.
Fotó: AFP

Elmondta, Emmanuel Macron elnök utasítást adott, hogy biztosítsák a Roissy-Charles de Gaulle és az Orly repülőtér, valamint a Párizstól délre fekvő Rungis nemzetközi élelmiszer-nagykereskedelmi piac működését. A rendőrség és a csendőrség arra is utasítást kapott, hogy megakadályozza a behatolást magába Párizsba – tette hozzá Darmanin.

Nem csupán a francia termelők elégedetlenek, hétfőn a belgák is tiltakozásba kezdtek, és más országokban is panaszkodnak, hogy az EU nem tesz eleget annak érdekében, hogy megvédje őket a nemzetközi versenytől és a globalizációtól – emlékeztetett a Reuters

A következő 48 órában bizonyos intézkedéseket fogunk letenni az asztalra

– nyilatkozta a párizsi tervekről Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter a France 2 televíziónak. Az egyik terület, amelyen Franciaország változtatni kíván az ország gazdáinak megsegítése érdekében, egy tavaly elfogadott, nagy vitát kavaró európai uniós természetvédelmi törvény a leromlott természetes ökoszisztémák helyreállításáról.

A rendőrség feladata megakadályozni a rombolást. Fotó: AFP

A jogszabály előírja az országok számára, hogy 2030-ig földjeik és tengereik egyötödén olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek helyreállítják a természetet. A cél, hogy megfordítsák Európa természetes élőhelyeinek hanyatlását, amelyek 81 százaléka rossz egészségi állapotúnak minősül. 

Sok gazdálkodó azonban panaszkodott, hogy ez hatással lehet a vállalkozásukra.

A francia kormány mindenképpen engedményeket akar tenni a termelőknek a nyári európai parlamenti választások előtt, amely kulcsfontosságú teszt lesz Macron számára. Attól tartanak, hogy Németországhoz hasonlóan Franciaországban is kihasználja a gazdák elégedetlenségét a szélsőjobb, amely az előrejelzések szerint meg fog erősödni az EP-ben.

A tiltakozásnak egyébként már halálos áldozatai is vannak: egy autó belerohant a felállított útakadályba, egy asszony és a tinédzser lánya életét vesztette, a férj pedig súlyosan megsebesült.