A francia kormány további segítséget fontolgat a gazdáknak – közölte Gabriel Attal miniszterelnök vasárnap, mivel nem enyhül a mezőgazdasági termelők országos tiltakozása. A kormányfő szerint minden lehetőséget megvizsgálnak, a tisztességtelen verseny és az olcsó importtal szembeni védelmet is beleértve, bár konkrét részleteket nem árult el – írja a Reuters.

FRANCE - RURAL COORDINATION ACTION AT LA ROCHE-SUR-YON
Fotó: Estelle Ruiz / AFP

A gazdák múlt héten kezdtek akciókba, az elmúlt napokban pedig az egész országra kiterjedt a tiltakozás: a tüntetők a traktoraikkal hosszú útszakaszokat zártak le, és bűzös mezőgazdasági hulladékot is leraktak a kormányhivatalok kapujánál. A gazdák a terményeikért magasabb felvásárlási árakat, kevesebb bürokráciát és az olcsó importtal szembeni védelmet követelnek.

Pénteken Gabriel Attal francia miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és intézkedéseket vezet be a nyolcadik napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére. A legjelentősebb francia mezőgazdasági szakszervezet, az FNSA jelezte, hogy folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

A gazdák lecsitítása az első komoly kihívás az újonnan kinevezett francia kormányfőnek, Gabriel Attalnak, aki sietett hangsúlyozni, hogy a mezőgazdaság fontos kérdés, amelyet nagyon komolyan vesz. Ígéretet tett rá, hogy a kormány megkönnyíti majd a gazdák életét, a konkrét javaslatokat pedig a hétre ígérte a kabinet.

Más európai országok, köztük Németország és Lengyelország gazdái is tiltakoztak, mondván, az nem tesz eleget azért, hogy megvédje őket a máshol olcsóbban előállított termékekkel szemben.

Még mélyebbre taszítják az országos tüntetések és sztrájkok a német gazdaságot

A tüntetések és sztrájkok tovább súlyosbítják Európa legnagyobb gazdaságának gondjait. Németország gazdasága már tavaly is a legrosszabbul teljesített az eurózónában, a magas energiaárak, a visszaeső globális kereslet és a rekordmagas kamatlábak megtették hatásukat. Bár a kabinet a gazdák tiltakozása miatt módosított a terveken, ez nem volt elég, a traktorok és teherautók országszerte lezárták az utakat.