A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett pályázatok újabb körében, összesen 284 kérelem kapcsán hozott támogatói döntést az Agrárminisztérium, 14,75 milliárd forint értékében – derül ki a tárca pénteki közleményéből, mely azt is tudatja, hogy főként az öntözést és a tanyák infrastrukturális beruházásait érintik a fejlesztések, de állattartó telepekre és élelmiszeripari beruházásokra is jut pénz.

Az elmúlt évek aszályai után az öntözés fontossága nyilvánvaló, így 

az öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívás keretében 6,5 milliárd forint talált gazdára, 

mely a termelés biztonságának fenntartása mellett a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztését is segíti. A méretgazdaságos öntözés és a vízkészlet hatékonyabb felhasználása céljából pedig 750 millió forinthoz jutott 10 öntözési közösség is.

Potato,Field,Irrigated,By,A,Pivot,Sprinkler,System
Fotó: Shutterstock

A tanyás térségek felzárkóztatását pedig mind nemzeti, mind uniós forrásokból segíti a kormány, így a tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztéseit segítő pályázati felhívás keretében most több, mint 1 milliárd forint értékben születtek szintén újabb döntések.

Az Agrárminisztérium 2024-ben folytatja a vidéki térségek számára kulcsfontosságú mezőgazdasági és feldolgozói beruházási programját, a már korábban közzétett pályázati menetrend alapján.