Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa is részt vett azon a Varsó mellett tartott egyeztetésen, amelyen a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák agrárkamarái mellett a litván és a lett kamarák képviselői tartottak az ukrán mezőgazdasági termékek dömpingje okozta nehézségek kezeléséről. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az egyeztetésről azt közölte: az gazdálkodói az ukrajnai háború miatt nehézségekkel küzdenek, és támogatást, nem nehezítéseket várnak az uniós intézményektől. A résztvevők álláspontja szerint az EU mezőgazdaságának átfogó céljaként továbbra azt kell tekinteni, hogy az unió lakossága számára fenntartható módon biztosítsa az élelmezésbiztonságot.

Záhony, 2023. szeptember 17.
Traktorok az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte.
MTI/Balázs AttilaZáhony, 2023. szeptember 17.Traktorok az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte.MTI/Balázs Attila
A magyar gazdák tavaly szeptemberben és a múlt héten is tiltakoztak a záhonyi határátkelőnél.
Fotó: Balázs Attila/MTI

Alapvető fontosságú, hogy megvédjük az EU belső piacát a nem fenntartható élelmezési rendszerekben előállított termékek beáramlásától – szól a résztvevők közös állásfoglalása.

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos kiemelte, hogy a jelenlegi Közös Agrárpolitika keretében működő krízisalap jelentős megemelésére van szükség, akár más forrásból. Ez hatékonyabb segítség lehetne az ilyen kritikus piaci helyzeteknél, mint a mostani. Czeslaw Siekierski lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter pedig azt hangsúlyozta, hogy a Zöld Megállapodás céljainak módosítására lenne szükség, illetve új megközelítés szükséges az ukrán–EU kereskedelmi megállapodáshoz.

A résztvevők nyomatékosították, hogy 

az ukrán áruk kereskedelmének és exportjának megkönnyítése – amin az Európai Bizottság dolgozik – nem járhat negatív következményekkel az EU egyes ágazataira, illetve mezőgazdasági piacaira.

Olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek hatékonyan védik az uniós tagállamok piacait, különösen a frontvonalban lévő országokét.

Mint ismert, Európában folyamatosak a gazdálkodók tiltakozásai, akik konkrét és működőképes megoldásokat követelnek Brüsszeltől az agrárágazat számára. A gazdálkodók a klímaváltozással, a gazdaságok versenyképességével, a jövedelmekkel, az adminisztratív terhekkel és a generációs megújulással kapcsolatos kihívásokat emelik ki.

A rendezvényen bejelentették: a V4-országok agrárkamarái február 22-ére közös tüntetést terveznek az ukrajnai importdömping megállítása érdekében a szlovák–lengyel–cseh közös határnál.

Üzentek a gazdák: nem engedünk be semmilyen ukrán mezőgazdasági terméket

Az Európai Unión kívülről érkező termékekre is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint amilyeneket az uniós gazdálkodóknak be kell tartaniuk, Brüsszel pedig végre saját gazdái érdekeit védje, ne pedig az európai vidéket próbálja tönkretenni intézkedéseivel – egyebek mellett ezeket követelték a gazdaköri érdekképviselet által a záhonyi határátkelőhöz szervezett tüntetésen felszólalók.