Bár a boltokban egész évben jelentős a zöldségkínálat, a kora tavaszi időszaktól kezdődően egyre több zöldségfajta esetében veszi át az helyét a magyar áru – írja körképében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. Belföldi újhagymát egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon, a tavaszelőn azonban a hazai felhozatal is bővül, így a legtöbb bolt kínálatából fokozatosan eltűnik a külföldi újhagyma. Hasonló a helyzet a fejes saláta és a hónapos retek esetében is. Magyarországon mintegy 130 hektáron termesztenek újhagymát, éves szinten kétezer tonna körüli mennyiséget takarítanak be.

DSC_1172
Minden évben a konyhakertek úttörője a hónapos retek.
Fotó: Kuklis István / Délmagyarország 

A korai hazai saláta általában februárban jelenik meg az áruházakban és onnan gyors felfutás következik április végéig. A szakmai szervezetek adatai szerint egyre csökken a saláta termőterülete, aminek az az oka, hogy itthon egyre nehezebb gazdaságosan termeszteni a fejes salátát. A nagy melegek miatt folyamatos öntözés szükséges, ami fokozza a gyomnövények megjelenését. Emellett újabb és újabb kórokozók jelennek meg, ezért a termesztésben igen gyors a fajtaváltás.

Eközben egyre több olyan új salátafaj jelenik meg és épül be az étrendünkbe, amely a fejes salátánál jobban tárolható, illetve alkalmas a gépi betakarításra és feldolgozásra. 

A jövőben várhatóan tovább nő a római saláta népszerűsége a termelők körében, ami hűtőben tárolva két hétig is frissen tartható.

Ma ennél még elterjedtebb a jégsaláta, melynek nagy, tömött feje sokkal tartósabb, mint a mindössze néhány napig eltartható fejes salátáé, emellett jól kockázható, feldolgozható. Magyarországra a téli időszakban, azaz november közepétől április közepéig érkezik import saláta, elsősorban Olaszországból, a teljes importált mennyiség ezer tonna körül alakul évente.

Itthon a hónapos retek az egyik legelső konyhakerti növény, amelyet már kora tavasszal lehet ültetni. A hónapos retek enyhe februári időjárás esetén már a tél végén, a tavasz első napjaiban ültethető, vethető, általában fűtött vagy fűtés nélküli fóliába teszik ezt a gazdák. 

A fólia alatti termesztésben a hónapos retek az első nagyobb bevételi forrás, így a gazdálkodók igyekeznek minél előbb elvetni, hogy a fő növény ültetése ne csússzon.

Magyarországon mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében. A belföldi hónapos retek egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piac kínálatában. A gömb alakú hónapos retek különböző fajtáit csomós kiszerelésben értékesítik. Az olaszországi hónapos retek a téli időszakban jellemző, a hazai felhozatal bővülésével általában kifut a kínálatból.

Indul a kertszezon: a városban is lehet már zöldségünk

Eláruljuk, mik a legfontosabb teendők a tavasz megérkezésével.