Rosszabb formáját mutatta tavaly a magyar tej- és tejtermék-külkereskedelem. A 2022-es nagymértékű emelkedés után 2023-ban – euróban kifejezve – az további 7 százalékkal emelkedett, az exportunk viszont 9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – tette közzé a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Dairy,Worker,In,A,Milk,Shop
Csökkent a magasabb feldolgozású termékek kivitele / Fotó: Shutterstock

Ezzel az ágazati külkereskedelmi egyenleg pozitív eredménye el is tűnt, hiszen míg 2022-ben 8 százalékkal magasabb értékben exportáltak tejterméket Magyarországról, mint amennyit importáltak, addig 2023-ban az import értéke 8 százalékkal meghaladta az exportét.

Tavaly jelentősen átalakult a hazai folyadéktej-fogyasztás, javarészt a hatósági ársapka miatt. 

Az ugyanis nem volt érvényes a forgalomban korábban nagy arányt képviselő 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT-tejre, amelynek a belföldi értékesítése tavaly 18 százalékkal maradt el az előző évitől. A 2,8 százalékos UHT-tejre viszont 2022-ben hatósági árat vezettek be, s e kategória belföldi értékesítése 27 százalékkal emelkedett tavaly az előző évihez képest.

Beindult a sajtimport és a szlovák tej Magyarországra

A főbb tejtermékek importjában első helyezett nyers-, illetve fogyasztói tej behozatala a 2022-ben megfigyelt csökkenés után tavaly ismét emelkedett: 3 százalékkal nagyobb mennyiség érkezett Magyarországra. 

A hazai tejpiacon leginkább jellemző szlovák tej behozatala is 16 százalékkal emelkedett.

Ugyanebben az időszakban a magasabb feldolgozottságú termékeknél átrendeződés történt. A savanyított tejtermékek esetében 6 százalékkal csökkent, míg a sajt és túró kategóriában 14 százalékkal nőtt az import mennyisége.

A nyerstej éves felvásárlása
Az utóbbi három évben lejtmenetbe fordult a tejfelvásárlás

Az elmúlt évben az szerkezetében is megtört egy kedvező folyamat. A 2022-ben jellemző pozitív irányú elmozdulás, amely a magasabb feldolgozottságú termékek kivitele irányába történt, tavaly visszafordult. Miközben ugyanis a nyers és a fogyasztói tej exportmennyisége 3 százalékkal nőtt 2023-ban az előző évhez képest, a magasabb feldolgozottságú termékek kivitele nagyobb mértékben csökkent. 

Az egy évvel korábbi mennyiségekhez képest a sajt és túró exportja 26, a savanyított tejtermékeké pedig 12 százalékkal lett kevesebb.

A magyar termelők nyerstej-kivitele 7 százalékkal emelkedett az előző évivel összevetve. A korábban jelentős célországoknak számító, de 2022-ben a teljes tejexport 4 százalékát kitevő olasz kivitel növekedésnek indult: az előző év azonos időszakában kiszállított mennyiségnek közel két és félszerese került az olasz felvásárlókhoz. Jelentős mértékben, 

  • 16 százalékkal tovább nőtt a korábbi évben megerősödött horvátországi kivitel,
  • míg a Romániába irányuló export mennyisége 19 százalékkal visszaesett.
  • Eközben a többi célország (Bulgária, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia) felé irányuló nyerstej-szállítás nagyobb mértékben, 29 százalékkal emelkedett. 

A romániai kivitel részaránya az összes exportból továbbra is a legmagasabb, de a korábbi mintegy 60 százalék helyett már csak 38, míg a horvát kivitelé 22, az olasz exporté pedig 9 százalékra emelkedett.

Újra van némi állománynövekedés 

A friss adatok szerint legalább a tehénállományban látszik némi pozitív változás, igaz, ez egyelőre meglehetősen törékenynek tűnik. A tehénállomány egy év alatt 3,3 százalékkal csökkent, de az idei első kéthavi adatok már 0,9 százalékos növekedést mutattak, ami annak köszönhető, hogy kevesebb tehenet vontak ki a termelésből, és több üszőt állítottak be. 

Ezt a törékenységet jelzik a felvásárlási adatok: a 2023 novemberében megkezdődött növekedés 2024 januárjában megtorpant, a havi felvásárlás 2 százalékkal ismét elmaradt az előző évi mennyiségtől. A február ugyanakkor újra emelkedést hozott, 5 százalékkal több nyers tejet vásároltak fel, mint egy évvel korábban.

Sokan abbahagyták a tejtermelést, és ez csak folytatódni fog

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a tejtermelők száma, és az előrejelzések szerint uniós szinten is drasztikus az állománycsökkenés, ám ezzel egy időben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedése várható. A hazai termelőknek csak fejlesztésekkel lehet esélyük ezzel lépést tartani.