Nem emelkedett tovább a nyers tej termelői ára februárban: az egy kilogrammra vetített országos átlagára 164,3 forint volt, ami a zsírtartalom 0,07, a fehérjetartalom 0,06 százalékpontos romlása és az alapár 1 százalékos növekedése mellett alakult ki – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). 

Szükség lesz a hatékonyságnövelő beruházásokra / Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A februári átlagár 24 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjában mért értéktől. A felvásárolt mennyiség az előző havihoz képest 2 százalékkal csökkent, míg az egy évvel korábbit 5 százalékkal haladta meg. A nyers tej kiviteli ára 156,25 forint volt 2024 februárjában, ami az előző havihoz képest 1 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva pedig 12 százalékkal nőtt. Bár az exportár 5 százalékkal volt alacsonyabb a termelői átlagárnál, az AKI adatai szerint a nyers tej kiszállítása 9 százalékkal bővült az egy évvel korább mennyiséghez viszonyítva.

Mérséklődött az ármozgás a feldolgozók átadási áraiban is: az AKI egy terméknél, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tejnél mért minimális, 1 százalékos áremelkedést havi alapon, a tejföl és a gyümölcsös joghurt feldolgozói ára stagnált, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tejé 2, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 3, az adagolt vajé pedig 4 százalékkal csökkent.

Az árcsökkenés a legtöbb terméknél a boltokban is jellemző volt februárban,

a KSH adatai szerint ugyan a trappista tömbsajt és a gyümölcsös joghurt fogyasztói ára 1-1 százalékkal emelkedett, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tejé stagnált, a 2,8 százalék zsírtartalmú ESL-tej és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl 1-1, az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej 2, az adagolt vaj pedig 4 százalékkal lett olcsóbb a múlt hónapban.

A piaci előrejelzések szerint az Európai Unióban és Magyarországon is csökkenni fog a tehénlétszám 2035-ig, az egy tehénre jutó tejhozamok viszont nőni fognak. A hazai tehenészetekben ezért kulcskérdéssé váltak a hatékonyságjavító fejlesztések.

Sokan abbahagyták a tejtermelést, és ez csak folytatódni fog

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a tejtermelők száma, és az előrejelzések szerint uniós szinten is drasztikus az állománycsökkenés, ám ezzel egy időben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedése várható. A hazai termelőknek csak fejlesztésekkel lehet esélyük ezzel lépést tartani.

Európában csökkenő pályán van a nyers tej ára: az azonnali (spotpiaci) ára Olaszországban a tavalyi 48. és az idei 12. hét között 12 euróval 45,5 euróra csökkent 100 kilogrammonként, míg Hollandiában idén a 2. és a 10. hét között 100 kilogrammonként 5 euróval 40 euróra esett a spotpiaci ár.

A világpiacon is csökkenő a trend, de éves alapon kisebb mértékű volt az árcsökkenés, mint Magyarországon, ahol az idén januári ár 26 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjának átlagárától. A nemzeti valutában kifejezett nyerstej-ár ugyanis ebben az időszakban Új-Zélandon 8, az USA-ban 13, míg az Európai Unióban 16 százalékkal csökkent. Az ömlesztett vaj világpiaci ára 2024 11. hetében 32 százalékkal, a teljes tejporé 1 százalékkal emelkedett, míg a sovány tejporé 3 százalékkal, a cheddar sajté 7 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez képest.

A pomázi farmon a tehenek maguktól mennek be a fejőrobothoz tejet adni

A megtermelt alapanyagokat helyben dolgozzák fel, környezetbarát technológiákat alkalmaznak, és igyekeznek minél több embernek helyben is bemutatni, hogy fenntartható módon is lehet gazdálkodni – vallják a Breier Farmon, ahol a rövid ellátási láncban hisznek, és igyekeznek megvalósítani a termőföldtől az asztalig stratégiát. A Világgazdaság riportja.