Agrár

Veszélyben a gyümölcsösök: több helyen fagyos volt a hajnal

A gyümölcsfák hozamát és termésminőségét több tényező is befolyásolja, azonban Magyarországon 80 százalékban a fagykár okozza a legnagyobb terméskiesést. Szombat hajnalban is több helyen fagypont közelébe csökkent a hőmérséklet, a Duna-Tisza közén és a Nyírségben azonban mínusz 2, mínusz 3 fokos értékek is előfordultak. A leghidegebbet ezúttal Kecskemét mérték, ahol mínusz 3,5 fok volt a minimum.

„Újabb hideg reggelre ébredhettünk. Ezúttal a Nyírség és a Duna–Tisza köze hűlt le legjobban. Szombat hajnalban is több helyen fagypont közelébe csökkent a hőmérséklet, a Duna–Tisza közén és a Nyírségben azonban mínusz 2, mínusz 3 fokos értékek is előfordultak.

A leghidegebbet ezúttal Kecskemét (Csalános) állomásunkon mértük, ahol mínusz 3,5 fok volt a minimum” 

írja az Időkép.

fagy
Több helyen fagyos volt a reggel szombat hajnalban / Fotó: Marco Simonini / Reda & Co / Universal Images Group

A portál szerint több helyen dér lepte be a növényeket, szélvédőket. Hozzátették: gyenge fagyok a következő napokban is előfordulhatnak a derültebb, szélcsendesebb helyeken, erősebb lehűléstől viszont nem kell tartani.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt: a globális felmelegedés miatt csökken ugyan a fagyos napok száma Magyarországon is, a korábbi virágzási időszak miatt azonban továbbra is veszélyben vannak a gyümölcsösök. A gyümölcsfák hozamát és termésminőségét több tényező is befolyásolja, de hazánkban 80 százalékban a fagykár okozza a legnagyobb terméskiesést.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a következő napokban ilyen időjárásra számíthatunk:

  • vasárnap az erősen felhős ég mellett főleg a nyugati tájakon lehet pár órás napsütés. Elszórtan fordul elő záporeső. Sokfelé megerősödik az északnyugati szél, 9 és 15 fok között alakul a hőmérséklet.
  • Hétfőn változóan, a Tiszántúlon erősen felhős lesz az ég. Az utóbbi tájakon többfelé alakulhat ki eső, záporeső. Átmenetileg mérséklődik a légmozgás, 12 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők.
  • Kedden fokozatosan beborul az ég, és délutántól egyre többfelé valószínű eső, záporeső. Az északkeleti szél egyre inkább megélénkül. A maximum 10 és 17 fok között várható.
  • Szerdán erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé, több hullámban várható eső, zápor, zivatar. Mindössze 6–13 fok ígérkezik.
  • Csütörtökön ugyancsak borongós lesz az idő, de már csak néhol fordul elő csapadék. Az északnyugati szél élénk marad, 10–15 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

 

fagy kecskemét időjárás gyümölcsös előrejelzés
Kapcsolódó cikkek