A karácsonyi szezonban is a jó minőségű magyar sertéshús vásárlására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közleményében.
Tájékoztatójukban jelezték: az áremelkedések hatására az év egészében csökkent a sertéshúsfogyasztás Magyarországon, az év végi ünnepek közeledtével azonban a korábbiakhoz hasonlóan az idén is megnőtt a forgalom.
A NAK körképe szerint decemberben, főleg a hónap második felében háromszor annyi sertéshúst adnak el a hentesek, mint más hónapokban.
A feldolgozók tapasztalatai szerint idén az árstop hatására átrendeződött a piac. Míg korábban a sertés minden részét el lehetett adni, a kereslet ma már főként a combra korlátozódik. Az ünnepek előtti hetekben azonban a kereslet is más képet mutat, ebben az időszakban a karaj és a comb mellett a legkeresettebb termék a dagadó, a lapocka, a köröm, a fülek és a malachús.
Az agrárgazdasági kamara azt javasolja a fogyasztóknak: ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressék a magyar húsárut a boltokban. Az importhúsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszer-biztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok. Ráadásul a hazai termék választásával nemcsak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszer-ellátás biztosításához is – emelte ki a NAK.
Élénkül a húspiac: több sertés és baromfi ment vágóhídra, kilőtt az export is
Marhából és juhból kevesebbet, sertésből és baromfiból pedig többet vágtak le idén az első fél évben a hazai vágóhidakon, mint egy évvel korábban. A sertéspiacon nemcsak a vágásszám, hanem az állomány is érzékelhetően nőtt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.