
A magyar sertéshús vásárlására buzdít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A karácsonyi szezonban is a jó minőségű magyar sertéshús vásárlására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közleményében.

Tájékoztatójukban jelezték: az áremelkedések hatására az év egészében csökkent a sertéshúsfogyasztás Magyarországon, az év végi ünnepek közeledtével azonban a korábbiakhoz hasonlóan az idén is megnőtt a forgalom.
A NAK körképe szerint decemberben, főleg a hónap második felében háromszor annyi sertéshúst adnak el a hentesek, mint más hónapokban.
A feldolgozók tapasztalatai szerint idén az árstop hatására átrendeződött a piac. Míg korábban a sertés minden részét el lehetett adni, a kereslet ma már főként a combra korlátozódik. Az ünnepek előtti hetekben azonban a kereslet is más képet mutat, ebben az időszakban a karaj és a comb mellett a legkeresettebb termék a dagadó, a lapocka, a köröm, a fülek és a malachús.
Az agrárgazdasági kamara azt javasolja a fogyasztóknak: ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressék a magyar húsárut a boltokban. Az importhúsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszer-biztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok. Ráadásul a hazai termék választásával nemcsak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszer-ellátás biztosításához is – emelte ki a NAK.
Élénkül a húspiac: több sertés és baromfi ment vágóhídra, kilőtt az export is
Marhából és juhból kevesebbet, sertésből és baromfiból pedig többet vágtak le idén az első fél évben a hazai vágóhidakon, mint egy évvel korábban. A sertéspiacon nemcsak a vágásszám, hanem az állomány is érzékelhetően nőtt.




