A brit cégek rekordszámú nyilvános elektromos autótöltőt szereltek fel 2022-ben, versenyt futnak, hogy minél nagyobb részesedést szakítsanak ki a gyorsan növekvő és jövedelmező piacból. Tavaly több mint 8700 új töltőt helyeztek üzembe országszerte, ezzel a számuk elérte a 37 ezret – írta meg a The Guardian.

Oslo,,Norway,-,02,April,2018:,An,Black,Electric,Car
Fotó: Shutterstock

A Zap-Map adatszolgáltató cég szerint december 22-ig 30 százalékkal nőtt a nyilvános töltőhelyek száma. Ezzel szinte egy időben 38 százalékkal nőttek az elektromos autók eladásai az Egyesült Királyságban. Korábban még Boris Johnson tett ígéretet arra, hogy 

2030-ra 300 ezer nyilvános töltőpont lesz Anglia-szerte. 

A tervek szerint ugyanis ekkor tiltják be a belső égésű motorok értékesítését. Abban az esetben, ha minden évben 30 százalékkal tudják növelni az elektromosautó-töltők számát az országban, a kitűzött határidőre üzembe kerülhet a 300 ezer töltőpont.

Fontos dolgot hallgatott el a Tesla, 2,2 millió dolláros bírság lett a vége

A fogyasztók megtévesztése miatt bírságolta meg a dél-koreai trösztellenes hatóság. A vád szerint a honlapján nem tájékoztatta az ügyfeleit, hogy a járművei mennyivel kisebb távot tudnak megtenni egy töltéssel hideg időben. A hatóság közleménye szerint a Tesla autóinak hatótávja ilyen körülmények között több mint 50 százalékkal is csökkenhet.

A New Automotive vezérigazgatója, Ben Nelmes úgy véli, a gyártók el tudnak készülni a kellő mennyiségű töltővel a következő hét évben, a telepítésük viszont már más kérdés. Elmondta, a helyi hatóságok nem biztos, hogy tudják tartani a lépést az egyre növekvő számú feladattal, mivel több ezer töltőt kell telepíteniük a területükön. Ehhez azonban szükségük lesz a központi kormányzat segítségére – mondta a Connected Kerb vezérigazgatója, Chris Pateman-Jones. Ez a cég azt tervezi, hogy egymagában 190 ezer utcai töltőt telepít a céldátumig.

Az Egyesült Királyságban az elektromos töltőállomások szükségessége akkor vált kifejezetten látványossá, amikor a karácsonyi időszakban rengetegen indultak hosszabb távú utakra. A már működő töltőknél hosszú sorok alakultak ki.

A gyorstöltők meghaladják a 25 kilowatt teljesítményt, az ultragyors töltők pedig több mint 100 kilowattot is leadnak fél órán belül, így akár mintegy 322 kilométeres hatótávot is lehetővé tesznek.

Az ultragyorstöltő-piac jelentős finanszírozást tudott bevonni olyan cégektől, mint a Tesla, az Instavolt, de megjelent a piacon a Shell és a BP olajtársaság is.

Norvégiában szinte mindenki elektromos autót vesz

Hatalmasat növekedett a norvég elektromos autók piaca 2022-ben. Tavaly ötből négy eladott autó elektromos hajtású volt a skandináv országban.

Az új elektromos járművek aránya a 2021-es 65 százalékról 2022-re 79,3 százalékra emelkedett. Ez az arány tíz éve 2,9 százalék volt

– közölte a Norvég Útügyi Szövetség. A legkeresettebb autómárka a második egymást követő évben a Tesla volt 12,2 százalékos részesedéssel a teljes norvégiai autópiacon. A második a Volkswagen 11,6 százalékkal.