Megfejtette az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) a két halálos áldozatot követelő, látszólag vezető nélkül ütköző Tesla balesetének rejtélyét – közölte az amerikai hatóság helyi idő szerint szerdán.

Orange County Register Archive
Egy összetört Tesla (képünk illusztráció) Fotó: MediaNews Group / Orange County Register via Getty Images

Eleinte sokan azt feltételezték, hogy a felelőtlen sofőr azért nem ült a vezetőülésben a baleset időpontjában, mert a Tesla robotpilótája vezette az autót. 

Ez azonban az NTSB szerint lehetetlen volt, mert a baleset helyszínén nincsenek megfelelő útburkolati jelek.

Azt feltételezték, hogy a vezető használhatta a kocsi adaptív tempomatját, de az csak 50 kilométeres óránkénti sebesség alatt működik. Az autó azonban az ütközés előtt két másodperccel mintegy 105 km/órával haladt, és körülbelül 90-nel csapódott neki egy fának, majd a jármű akkumulátora megsérült és kigyulladt. A kiégett roncs vezetőülése azonban üres volt.

Több balesetet is okoztak már az önvezető Teslák, a hatóságok vizsgálódnak

Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz – derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból. A Twitter felvásárlása óta kifejezeten rossz a viszony a republikánusokat támogató Tesla-vezér, és a demokrata elnök, Joe Biden között.

Az NTSB szerint a rejtély megoldása teljesen prózai. Az ütközés után az autó légzsákja kinyílt, a vezető pedig hátramászott a hátsó ülésre. 

Az autó adatrögzítőjének információi alapján a gázpedál működése az ütközés előtti 5 másodpercben arra utal, hogy a vezető az ülésében volt, és a biztonsági övét is bekötötte.

Az NTSB tudatta, hogy a laborvizsgálatok szerint a balesetet gyorshajtás és a vezető alkoholos befolyásoltsága okozta; az államban megengedett véralkohol-határérték kétszeresét mutatták ki a szervezetében. A balesetben két férfi, az 59 éves sofőr és 69 éves utasa vesztette életét.