Az austini székhelyű cég ellen már több hatósági vizsgálat zajlik a vezetéssegítő rendszerek baleset-veszélyességének gyanúja miatt. A vállalat a bejelentésre azzal reagált, hogy eddig egyetlen kormányzati intézmény egyetlen vizsgálata sem állapított meg bűncselekményt vagy szabálysértést. A cég közleménye arra is kitért, hogy ha a kormányzati intézmények folytatják az eljárásokat, annak a cég gazdálkodására nézve lehetnek káros következményei.

Fotó: Kenzo Tribouillard

A Tesla két vezetéssegítő rendszere, a Full Self-Driving (FSD) és az Autopilot áll a vizsgálatok homlokterében. 

A Nemzeti Autópálya-biztonsági Hivatal 2016-ban indított eljárást, miután egy autós Floridában halálos balesetet szenvedett a robotpilóta használata közben. 

Időközben több, az automata sofőr használatakor bekövetkezett baleset is a vizsgálat tárgyává vált.

Lapot húzott 19-re a Ford kártyapartiján

Merész húzással venné fel a versenyt a Teslával a Ford, hiszen annak ellenére vágja vissza az elektromos Mustangok árát, hogy azok értékesítése már eddig is veszteséges volt. A menedzsment csak abban bízhat, hogy a termelés felpörgetésével lejjebb nyomhatják a villanyautó-gyártás fajlagos költségeit.

Az elektromos autózás elterjesztése mellett elkötelezett amerikai kormányzat ugyanakkor partnerként is tekint a gyártóra. Múlt pénteken a Tesla elnök-vezérigazgatója és alapítója, Elon Musk több magas rangú elnöki tanácsadóval találkozott Washingtonban, akikkel a közlekedés elektromos átalakításáról tárgyalt. A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy az elnök nem találkozott az üzletemberrel.

A republikánusokat támogató Elon Musk és a demokrata Joe Biden között számos ponton feszültség van. Miközben az elnök a szakszervezetek elkötelezett támogatója, a Tesla nem engedi be üzemeibe az érdekképviseleteket. Biden és Musk politikai véleménykülönbségei azután váltak igazán láthatóvá, hogy az üzletember tavaly megvásárolta a Twitter közösségimédia-vállalatot.

A Tesla a múlt héten erősítette meg, hogy 3,6 milliárd dolláros (mintegy 1300 milliárd forintos) beruházásból Nevada államban építi fel új üzemét.

Az elektromos autókat és napelemeket gyártó cég a múlt héten azt is közölte, hogy profitja 2022 utolsó negyedében 59 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, bevétele pedig a várakozásokat meghaladva elérte a 3,69 milliárd dollárt.