Autó

Putyin döntött: az orosz tisztségviselők kizárólag orosz autót használhatnak

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy az orosz tisztségviselőknek elsőként kell szerepet vállalniuk a hazai gyártók és márkák támogatásából. Szerinte az import fontos dolog, de elsősorban az orosz termékekre kell helyezni a hangsúlyt. Putyin az érvei megerősítése érdekében úgy határozott, hogy minden orosz tisztviselőnek kötelező hazai, orosz márkájú autót használnia. Utoljára Borisz Jelcin idejében volt hasonló kísérlet, 1997-ben, de azt a rendeletet két év után visszavonták.

Minden orosz tisztviselőnek hazai gépkocsit kell használnia – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az ipari vállalatok vezetőivel csütörtökön megtartott tanácskozásán. Az államfő elmondta, a minisztériumok és egyéb hivatalok szorgalmazták, hogy folytatódjon a külföldi gyártmányú gépkocsik beszerzése.

Vlagyimir Putyin hivatali autója, egy orosz gyártmányú Aurus Senat. Putyin 2018-ban vette át az orosz Rolls-Royce-nak is tartott gépkocsit.
Fotó: AFP

Azt mondtam, hogy ezt teljesen ki kell zárni. És az ország minden tisztviselőjének hazai gépkocsival kell közlekednie

– hangsúlyozta Putyin. Úgy vélekedett, nincsen semmi baj azzal, ha szerényebbre fogják az igényeket.

Ellenkezőleg, még jó is. A mi figyelemre méltó tisztviselői karunknak meg kell értenie, hogy a hazai márkák, a hazai autók, más hazai termékek fejlesztésére kell törekedni

– tette hozzá Putyin.

Az elnök szerint nem kell általánosságban elutasítani az importot, de az alapvető cikkek előállítását a hazai termelők felé kell irányítani.

Visszaesés után fellendülés: felpörgött az új autók eladása Oroszországban

Tavaly az új járművek eladásai visszaestek, de a kínai autógyártók betörtek a piacra, valamint a helyben gyártott Ladából is egyre több fogy. A legnépszerűbb modell a Lada Granta.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke július elején sürgette, hogy a kormányzati és költségvetési intézmények a közbeszerzésnél a hazai autóiparra összpontosítsanak. Emlékeztetett rá, hogy 

Putyin egy Aurust használ hivatali autóként.

Szultan Hamzajev, az Egységes Oroszország képviselője is azt követelte, hogy a honatyák is orosz autókba üljenek át. Anton Sziluanov pénzügyminiszter pedig kijelentette, hogy az általa vezetett tárca kész elsőként részt vállalni a hazai autók hivatali célú beszerzésében.

Az RBK című gazdasági lap online kiadásában csütörtökön emlékeztetett rá, hogy hasonló kezdeményezésre volt már példa. Az ötletet elsőként 1997-ben Borisz Nyemcov akkori miniszterelnök-helyettes vetette fel. Borisz Jelcin elnök támogatta a javaslatot, és rendeletet adott ki, amely megtiltotta külföldi gépkocsik beszerzését kormánytisztviselők számára. Az utóbbiak azonban a hazai autók gyakori meghibásodásaira panaszkodtak, maga Jelcin pedig eközben továbbra is Mercedesszel közlekedett. Az államfő végül – két évvel később – visszavonta rendeletét.

 

autó gépkocsi Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek