Júniusban 82 407 autót adtak el Oroszországban, ami az előző év azonos hónapjához képest 151,8 százalékos növekedés. Havi szinten az értékesítés 12,4 százalékkal nőtt – derül ki az Avtostat elemzőcég jelentéséből. Az előző hónapban a Lada volt a legkelendőbb, 23 777 darabbal az eladások 28,85 százalékát tette ki, míg másodiktól a hatodik helyig kínai márkák találhatók, a nyolcadik Exeed szintén a távol-keleti országból származik.

2018 Moscow International Motor Show
Fotó: AFP

A második Chery az értékesítés 12,23 százalékát érte el, a harmadik Haval pedig alig több mint 10 százalékot. Az első fél év végén a Lada birtokolja az orosz autópiac 33,51 százalékát, több mint 55 százalékát pedig a különböző kínai márkák, míg a fennmaradó részen dél-koreai és japán cégek (Kia, Hyundai, Toyota) osztozkodnak. A japán vállalat elhagyta Oroszországot, a dél-koreaiak pedig tervezik a lépést, azonban a meglévő készletek kisöprése és a szürkeimport miatt belefértek a tízes listába.

A Lada gyártója, a AvtoVaz közölte: júniusi eladásai több mint háromszorosára ugrottak éves szinten, és a kínai gyártók is hasonló gyorsulásról számoltak be. Az orosz–ukrán háború kirobbanása után a nyugati és a japán vállalatok elhagyták az országot, így tavaly az új autók eladásai több mint 59 százalékkal estek vissza. Az ipar nagymértékben függött a tengerentúlról érkező beruházásoktól, berendezésektől és alkatrészektől, így kezdetben kellemetlenül érintették a nyugati szankciók

Azonban a Lada fokozatosan felpörgette a tevékenységét, valamint a megüresedett orosz piacra betörtek a kínai vállalatok is, így az idén fellendült az értékesítés. Az elemzők az év végéig további gyorsulást várnak. A legnépszerűbb modellnek a Lada Granta bizonyult 15 876 autó eladásával, míg a második a Haval Jolion (4734), a harmadik pedig Chery Tiggo 7 MAX Pro (4518) lett.

Pörgeti az erős kereslet az orosz fogyasztási szektort

Háromhavi csúcsra, 56,8 pontra ugrott az S&P Global oroszországi szolgáltatási beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a háromhavi mélypontot jelentő májusi 54,3 pontról. Az ágazat így is egymást követő ötödik hónapja bővül az erősebb keresletnek köszönhetően. A új megrendelések március óta, az exportmegrendelések pedig több mint négy éve a legmeredekebb ütemben nőttek júniusban.