Összesen több mint 21 500-an váltottak új kötelezőre, azaz többen váltanak kötelező biztosítást idén az egy évvel korábbi kampányhoz képest. Az új szerződések esetében az éves átlagdíj 30 900 forintot tesz ki – derült ki a Netrisk összeállításából.
 

DSC_2031
Olcsóbbak lettek a biztosítások. Fotó: Csapó Balázs

Az új átlagdíj 13,7 százalékkal meghaladja az újrakötéskor érvényben lévő, 27 200 forintos éves díjat – értékelte az adatokat Besnyő Márton, a Netrisk vezetője. Ugyanakkor, ha az érintettek nem kötöttek volna új kötelezőt, akkor a meglévő szerződésük több mint 44 ezer forintos díjjal ment volna tovább. Azaz szerződésenként átlagosan 14 ezer forintot takarítottak meg az új biztosításra váltó autósok.

Hozzátette azt is, hogy a mostani szezonban közel 16 éves volt a váltásokban érintett autók átlagos életkora, ez pedig megfelel a magyarországi átlagnak. Hiszen az idei első fél év végén a több mint 4 millió Magyarországon nyilvántartott személyautó 15,6 éves volt. Besnyő Márton közölte azt is:

A biztosítók jelentős kedvezménnyel honorálják, ha egy autós balesetmentesen vezet.

A bonus-malus rendszerben a legjobb, B10-es kategóriába tartozó autósok esetében az átlagdíj 26 753 forintot tett ki, szemben az A0-s osztály 32 715 forintos díjával.

Zsebbe kell nyúlni a feledékeny autósoknak, emelik a fedezetlenségi díjakat

Jövőre átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetniük azoknak, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés (kgfb) nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. A jövő évre vonatkozó fedezetlenségidíj-táblázat már tanulmányozható a mabisz.hu oldalon, áll a Magyar Biztosítók Szövetsége közleményében.

Az összeállítás szerint az idei kampányban

  • a Suzuki,
  • az Opel
  • és a Volkswagen

volt a három legnépszerűbb márka, ezekre a modellekre 25–29 ezer forintos éves díjjal lehetett új kötelezőt kötni.

A Ford, a Toyota, a Renault, a Skoda, a Peugeot és a Fiat került még be a top 10-be a márkákat nézve, az utóbbiaknál a jövő évi kötelező díj átlagosan 28–35 ezer forintra jött ki.