Világszerte 1,12 millió jármű visszahívását jelentette be szerdán a Toyota, miután egy szenzor rövidzárlata miatt a légzsákok működésével gondot lehetnek. A visszahívás olyan 2020 és 2022 között készült járműveket érint, mint a cég Avalon, Camry, Corolla, RAV4, Lexus ES250, ES300H, ES350, RX350 Highlander és Sienna Hybrid típusú autói.

Man,Is,Driving,Vehicle,With,Sun,Flare,From,The,Outside
Fotó: Shutterstock

Az érintett gépkocsikból 1 millió az Egyesült Államokban van – írja a Reuters. A szenzorok biztosítják, hogy a légzsákok ne nyíljanak ki, ha az anyósülésen kis termetű felnőtt vagy gyerek ül. A visszahívás keretében a kereskedők megvizsgálják, és ha szükséges kicserélik a szenzorokat. Az autógyártó a tervek szerint februártól kezdi el majd értesíteni a tulajdonosokat a visszahívásról.

Az első üléseken lévő légzsákok az elmúlt 30 évben 50 ezer életet mentettek meg az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság szerint. 

Az új szenzorokat azután vezették be, miután a korábbi, minden utas esetében azonos módon működő légzsákok sérüléseket, sőt néha halált is okoztak, amikor a gyerekek vagy kistermetű felnőttek utaztak az első üléseken, túl közel a légzsákokhoz.