A Stellantis autógyár torinói Mirafiori üzemében dolgozók csütörtökön folytatták az előző nap megkezdett vadsztrájkjukat. A Fiat 500-as gyártósoron dolgozók leállították a munkát és tiltakozó felvonuláson vettek részt – közölte a FIOM fémipari szakszervezet szóvivője. A Stellantis autóipari konszern, a Fiat márka tulajdonosa hétfőn jelentette be, hogy csökkenti a termelést február közepétől március végéig a torinói Mirafiori üzemben a teljesen elektromos Fiat 500-as, valamint a Maserati sportkocsi modellek iránt jelentkező gyenge kereslet miatt.

Kokomo,-,Circa,September,2021:,Stellantis,Logo,At,The,Transmission
Fotó: Shutterstock

A Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares a múlt héten azt mondta, hogy nem tudja biztosítani olaszországi üzemei jövőjét, ha a Stellantis nem kap nagyobb támogatást az olasz államtól az elektromos autók gyártására.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök válaszában rámutatott, hogy bár kormánya ösztönzi a környezetbarát járművek vásárlását, egyetlen autógyártót sem támogathat, mivel ezt az uniós jog tiltja.

John Elkann, a Stellantis vezérigazgatója kedden a Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszterrel, Sergio Mattarella államfővel és Fabio Panettával, az Olasz Nemzeti Bank elnökével folytatott megbeszéléseken megerősítette elkötelezettségét az olasz üzemek mellett.

Giorgia Meloni összerúgta a port az olasz autógyártó vezetőjével

Egymásnak üzenget a Stellantis vezetője és az olasz kormányfő. Giorgia Meloni néhány hete kritizálta az autógyártót, mert az az üzemeit olcsóbb országokba telepíti. Most a Stellantis vezetője visszavágott, hogy Olaszország nem ad elég kormányzati támogatást, és Meloninak inkább azzal kellene foglalkoznia bűnbakkeresés helyett, hogy megvédje az autógyári munkahelyeket.

A FIOM szerdán arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy 

az autógyártó elbocsátásokra készül a jövő hónapban.

A Stellantis szóvivőjének hétfői bejelentése szerint február 12-től március 30-ig a Mirafiori üzem egy nyolcórás műszakban termel majd a szokásos két műszak helyett. Február 12-én egy napra teljesen leállítják a munkát.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az autógyár nyitva hagyta a lehetőséget a termelés teljes leállítására, ha a kereslet még gyengébbnek bizonyul a mostaninál.