Befektetés

Hét új ETF-fel bővül a hazai börze választéka

Új, tőzsdén kereskedett befektetési alapokkal (ETF) bővült hétfőtől a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) elérhető termékkör.

Az ETF árfolyama úgy változik percről percre, mint a részvényeké, attól függően, hogy a bennük lévő értékpapírok vagy nyersanyagok ára hogyan alakul. Ezzel szemben a hagyományos, rendszerint aktívan kezelt befektetési alapok naponta csupán egyszer közölnek árat.

A BÉT-re frissen bevezetett ETF-ek megvásárlásával vezető amerikai, összesített európai és utóbbin belül német indexek mozgását lehet lekövetni, így például az S&P indexének 1 százalékos erősödése pontosan 1 százalékos emelkedést hoz az azt követő ETF tulajdonosának.

Fotó: AFP/ Daniel Roland

A termék kezelője – jelen esetben a BlackRock és a Deutsche Bank – ugyanis úgy állította össze az alapokat, hogy a részvények ugyanolyan súlyt képviseljenek, mint az alapindexekben. A hét új termékből három akkor hoz hasznot, ha az indexek esnek, tehát shortolni is lehet a nemzetközi piacokat mostantól a BÉT-en keresztül. Az ETF-ek közt szempontjából mindkét kimenetelre van példa:

van köztük olyan is, amely a benne lévő osztalékát kifizeti, és van, amelyik újra befekteti.

Az eddigi magánbefektetői érdeklődés alapján sikere lehet a hétfőn debütáló ETF-eknek a Budapesti Értéktőzsdén – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Virág Ferenc, a Random Capital elnök-vezérigazgatója. Jó hír, hogy ezeket az új befektetési termékeket ugyanarról az online felületekről érhetik el az ügyfelek, ahol eddig is kereskedtek, nem szükséges külföldi szolgáltatóknál számlát nyitniuk, vagy itthoni brókerüknek külföldi piacra szóló megbízást adniuk.

Egyértelműen erősítheti a befektetői bizalmat, hogy az új ETF-ek a hazai szabályozott piacára kerültek, mint ahogy az is, hogy a hét termék árfolyama forintosítva lesz.

Virág Ferenc szerint a hazai tőzsde kezdeményezése csak az első lépés, amelyet továbbiak – köztük régiókra, szektorokra specializálódottak – követhetnek. A hét új termékkel kapcsolatban fontos kiemelni – mutatott rá Virág Ferenc –, hogy azok tőkeáttétel nélkül kínálják a vezető indexek lekövetését, így a kockázat nem nagyobb az egyedi részvények megvásárlásánál. Hozzátette, a termékek árfolyama ugyan forintosítva, de a dollár és az euró forinthoz viszonyított árfolyammozgása megjelenik majd a hazai ETF-árakban, tehát lesz devizakockázat.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

BlackRock BÉT tőzsde passzív alapok ETF
Kapcsolódó cikkek