Befektetés

Nők bevonásával pezsdítenék az üzleti életet

Az üzleti angyalbefektetők a saját tőkéjüket fektetik valaki más ötletébe, általában startupba.

A New York-i tőzsdén jegyzett EPAM kelet-európai sikertörténet, a magyar gyökerekkel is rendelkező IT-vállalat 2018-ban már 1,45 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, a részvényárfolyam a 2012-es bevezető 12 dolláros árfolyamról mára 160 dollárra emelkedett.

Az ehhez vezető út elején a cég többek között üzleti angyalbefektetőkre támaszkodott a nemzetközi növekedésében – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szabó Eszter, a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület alapító elnöke.

Fotó: MW

Az üzleti angyalbefektetők a saját tőkéjüket fektetik valaki más ötletébe, általában startupba. Az angyalbefektető több szempontból is különbözik egy átlagos befektetőtől:

azon túl, hogy alapvetően megérzésekre hagyatkozva dönt, a tudását, a tapasztalatát és a kapcsolati rendszerét is a vállalkozó rendelkezésére bocsátja, ami a legtöbb esetben egyébként egy beruházásnál fel sem merülne.

Az elnök asszony hangsúlyozta, hogy a tanácsadás és a saját tőke az alapvető különbség az angyal- és a kockázati befektetők között.

Szabó Eszter – akinek a közreműködésével húsz év alatt kétmilliárd dollárnyi beruházás áramlott Közép- és Kelet-Európába – célja a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület megalapításával az volt, hogy kidolgozzon egy olyan módszert, amellyel a gazdasági vérkeringésbe több nő vonható be, akár kisebb összegű befektetésekkel is.

Nagyon komoly, eddig ki nem aknázott gazdasági növekedési erőforrást jelentenek a nők. Ha befektetői tudásra tesznek szert, az friss lendületet adhat a kelet-európai gazdaságnak, hiszen új vállalatok jöhetnek létre, amelyek akár a nemzetközi piacon is megjelenhetnek.

A vállalkozásokban még mind befektetői, mind vállalkozói oldalon a férfiak dominálnak, a nők ezekben a folyamatokban csak nagyon alacsony számban vesznek részt. A kockázatitőke-társaságokban nemzetközi szinten 5 százalék a nők aránya, Magyarországon pedig az innovatív vállalkozások indítóinak csupán 2 százaléka nő.

Nemzetközi szinten is több szervezettel dolgozunk együtt, az európai angyalbefektetők 2017-ben a legjobb európai gyakorlatnak tartották a mi modellünket

– mondta Szabó Eszter.

A szervezet alapvetően a nőket szeretné megszólítani, ám tréningjei koedukáltak. „Nem arra összpontosítunk, hogy a nők egyes általános tulajdonságait hangsúlyozzuk – fűzte hozzá Szabó Eszter –, inkább arra, hogy az általános üzleti gondolkodást gazdagítsák női és férfi meglátások és szempontok is.”

angyalbefektetők Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület
Kapcsolódó cikkek