Az alacsony helyi fogyasztás mellett is tejhiány várható a télen Romániában a szárazság, a takarmányhiány, a feldolgozócégek nehéz anyagi helyzete miatt. Így a vállalatoknak esetleg magyar, lengyel, bolgár, moldvai tejport kell majd importáljanak. A Land O'Lakes Románia cég igazgatója, Jesse Sibarium a napokban tartott nemzetközi szakmai rendezvényen elmondta: a román kormány semmilyen formában nem ösztönzi a tejfeldolgozó vállalatokat. A tartósított tej ára az ország egyes vidékein igen különböző. Bukarestben a tízezer lejt is meghaladja, Kolozsváron ennek feléért is megvásárolható.
Elképzelhető, hogy a román tejellátás zavarainak enyhítésébe magyar vállalatok is beszállnak, ez azonban elsősorban annak függvénye, hogy van-e áru, s ha van, akkor azt mennyiért lehet eladni -- fogalmazott a Világgazdaság érdeklődésére a Tej Terméktanács szakértője. Botos Károly elmondta, hogy a tejipari vállalatoknak az egész évre szóló szerződéseik vannak, mindamellett megfelelő ár esetén át lehet csoportosítani a szállításokat. A magyar tejipar egyébként jelenleg 250-300 millió literrel többet állít elő, mint amennyit a hazai piac felvesz, s ezt a többletet exportálják -- többek között Romániába.
A romániai Land O'Lakes Romania cég meghívására egyébként 12 ország tejipari vállalatai vettek részt Brassóban a Simpolact 2000 nevű rendezvényen. Elhangzott, hogy míg az Európai Unióban az évi egy főre jutó tejfogyasztás 81 liter, a romániai csak 3,7 liter. Ráadásul a lakosság ezt is 69 százalékban ellenőrizetlen minőségű, feldolgozatlan formában fogyasztja, hiszen közvetlenül a termelőktől szerzi be.