Befejezéséhez közeledik az ajkai Le Bélier Magyarország Formaöntöde Rt. és a Vigel cég 3,5 milliárd forintos öntödeberuházása. Az új létesítmény Szolnokon épül, ugyanis a város -- többek között -- kedvezőbb munkaerő-ellátottsága miatt vonzóbb volt a Le Bélier számára, amely a helyi ajkai munkaerő jelentős részét az elmúlt hat évben már "felszívta". Az új üzem építése, illetve egy megkezdett, de félbehagyott csarnok megvásárlása és befejezése mintegy negyedmilliárd forintba került. További 3-3,5 milliárdot igényel majd a gépek beszerzése. A szolnoki üzemet az ajkai formaöntöde látja majd el nyersöntvénnyel.
Az ajkai formaöntöde 1994-ben került a francia Le Bélier-csoport tulajdonába, létszáma megkétszereződött, s 730 főre nőtt. Idei termelése megközelíti az ezer tonnát. A tulajdonos és a vezetés a folyamatos fejlesztés mellett kötelezte el magát -- mondta Dekovics András gyárigazgató-helyettes. A franciák az első években elsősorban a kokillaöntödét fejlesztették, mert franciaországi vállalkozásainál is ez a fő profil. A kokillaöntöde telepítése 1999-re befejeződött, s korszerűsítették a 20 gépből álló nyomásos öntödét is. A szűkülő munkaerő-kínálat is automatizálásra ösztönözte a céget, amely tavaly egymilliárd forintos ráfordítással hét CNC megmunkáló központot telepített Ajkára. A gépek naponta 5000 félkész alkatrész előállítására képesek.
Az elmúlt években jelentősen nőtt az autóipari megrendeléseik aránya. A magánosítás után kapacitásuk 5 százalékát tette ki ez a termékcsoport, ma már 75 százalékát. A Le Bélier a biztonsági fékalkatrészek öntése révén vált ismertté. Az rt. termelésének 97 százalékát exportálja, nagyjából fele-fele arányban német és francia autóipari cégeknek. A belpiac még meghódításra vár.
A Le Bélier fejlesztéseit önerőből, a nyereség nagy részének visszaforgatásával oldja meg. Magyarországi befektetéseihez nem vett igénybe adókedvezményt sem.