Kilenc hónap alatt 15 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el az ország második legnagyobb sörgyártó és -forgalmazó cége, amely csaknem 30 százalékos részt tudhat magáénak a hazai sörpiacon. A cégvezető Bognár Gyula szerint szeptember végéig 1,663 millió hektoliter sört gyártottak és értékesítettek, lefedve az egész ország területét. Árbevételük 11 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakáét, s ez magasabb a tervezettnél. Tény, hogy ehhez hozzájárult a rendkívüli nyári meleg, és az is, hogy a belga anyacég receptúrája szerint készülő Stella Artois forgalma az idén 40 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Szintén jelentősen, 15 százalékkal nőtt a másik prémiumsör, a Holsten forgalma.
Az elnök-vezérigazgató azt is elmondta, hogy a cég -. amelynek bőcsi gyára Borsod-Abaúj-Zemplén legnagyobb foglalkoztatója -- az idén is nyereséges. A tavalyi 1,8 milliárd forintos adózás utáni eredménynél 20 százalékkal magasabbra számít. Jövőre azonban csupán 6-7 százalékos növekedéssel mernek kalkulálni, hiszen az utóbbi hetekben nagy terhek rakódtak, s várhatóan rakódnak még a cég gazdálkodására.
A kiadások növekedésének legtetemesebb hányadát az energiaár-, ezen belül a nagyfogyasztókat november 1-jétől érintő 42 százalékos gázáremelés teszi ki. A sörgyártás költségének több mint 30 százalékát az energiaköltség adja, ezen belül a gázköltség a legnagyobb hányad.
Amiatt is elodázhatatlannak látszik januártól a sör 10 százaléknál nagyobb áremelése, mert az idén igen drágán jutottak nyersanyaghoz, főként sörárpához. A maláta alapanyagáért a tavalyi tonnánkénti 21 ezer forintos árral szemben 26--27 ezer forint közötti árat kellett fizetniük. Ennek oka, hogy az árpatermés alacsony volt, s hiába kérték a földművelésügyi tárcát, rendeljen el részleges exportstopot, nem avatkozott be. Így az érdekeltek a sörárpa egy részét kivitték, a hazai gyárak pedig behozatalra szorultak. A Borsodi Sörgyár Rt. 48-50 ezer forintért importálja a nyersanyagot. A szükséges béremeléseket és más kiadások növekedését is bekalkulálva valószínűleg szerény elgondolásnak is tűnhet a tervezett áremelés -. tette hozzá a vezérigazgató.