Cégvilág

A Gazprom a csőgyártásban

A Gazprom is tagja lett a Nyizsnyij Tagil-i fémipari kombinát (NTMK) által nagyméretű gázvezetékcsövek gyártására alapított új vállalatnak (AO TBD). A Gazpromnak az eredeti elképzelés szerint, szükségleteitől függetlenül, tíz éven át évi 400 ezer tonna csövet kellene átvennie a TBD-től, de a mennyiségről még egyeztetnek.
A TBD-ből 20 százalék a Gazpromé, 25+1 százalék az orosz szövetségi vagyonalapé és az NTMK-é, a közel 30 százalék maradék pedig a Duferco svájci--olasz társaságé. A TBD évente egymillió tonna nagy átmérőjű csövet fog gyártani a Gazpromnak szánva, és 500 ezer tonna gépipari durvalemezt.
Mihail Arsanszkij, az NTMK beruházási igazgatója szerint csak az arhangelszki területen levő Stokmonovszkoje gázmező 3,2 trillió köbméternyi készletének kitermeléséhez évi 600 ezer tonna csőre lesz szükség 2003--2011 között. A Gazprom helyzete annyiban kényes, hogy miközben a kormány beleerőltette a TBD-be, annak már van egy hét évre szóló korábbi szerződése az NTMK riválisával, az izsori cégcsoporttal évi 200 ezer tonna szállításáról -- tájákoztatta Petr Golicin, a csoporthoz tartozó Mannesmann konszern orosz képviselője az Izvesztyiját.

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek