A sajtóközlemény szerint az Acél XXI. Kft. megsértette a vagyonkezelési szerződésben meghatározott összeférhetetlenségi szabályokat, és nem tett eleget a szerződés mellékletében megállapított feladattervnek sem.
Az ÁPV Rt. arra szólítja fel a Dunaferr Rt. vezetőit, hogy csak a vállalatcsoport napi működése szempontjából elengedhetetlen tranzakciókat hajtsák végre, hosszú távú szerződéseket ne kössenek, és szüntessék meg a vagyonvesztés lehetőségével fenyegető összes személyi összefonódást.
Az ÁPV Rt. a társaság többségi részvényeseként felkéri a Dunaferr Rt. igazgatóságát és felügyelőbizottságát, hogy fokozott figyelemmel irányítsa, illetőleg ellenőrizze a társaság gazdálkodását.
A Dunaferr Rt.-nél a Világgazdaság érdeklődésére elmondták, hogy lapzártánkig hivatalosan nem kaptak tájékoztatást az ÁPV Rt. döntéséről. Csak a szerződésbontás részletes indoklásának kézhezvétele után tudnak érdemben nyilatkozni, illetve dönteni az esetleges lépésekről.
A közlemény kitér arra, hogy 1996. október 1-jén kötöttek vállalkozói típusú vagyonkezelői szerződést a Dunaferr Rt. 21 vezetője által erre a feladatra létrehozott Acél XXI. Kft.-vel a privatizációs szervezet akkori vezetői. A szerződés öt évre szólt, és ennek révén az ÁPV Rt. akkori vezetése gyakorlatilag a menedzsment kezébe adta az egyik legnagyobb állami tulajdonú társaságot.
A közlemény rámutat, hogy a vagyonkezelési pályázat elbírálása, a szerződés előkészítése és megkötése már akkor is komoly kritikai észrevételeket váltott ki az ÁPV Rt. szakapparátusa, illetve felügyelőbizottsága részéről. A jogi igazgatóság már akkor megkérdőjelezte, hogy etikus-e az Acél XXI. Kft.-nek azért a tevékenységért milliárdos nagyságrendű vagyonkezelési (fix és siker-) díjat -- fizetni, amit a Dunaferr Rt. vezetőiként rendes fizetésért és prémiumért amúgy is végre kell hajtaniuk.
A közlemény ismerteti, hogy az Acél XXI. Kft.-be tömörült cégvezetők a Dunaferr Rt.-ben végzett munkájukért saját rendes fizetésükön és prémiumukon felül eddig mintegy 430 millió forinthoz jutottak. A privatizációs szervezet 1996-ban 153 millió forint plusz áfa sikerdíjelőleget fizetett ki, a szintén tulajdonos Kincstári Vagyoni Igazgatóság pedig további 43 millió forint plusz áfát, 1997-re pedig több mint nettó 200 milliót utalt át számukra. Fix díjazásként az Acél XXI. Kft.-be tömörült cégvezetők 35 millió forintot kaptak. A kft. további mintegy 1 milliárd forintot számlázott ki az ÁPV Rt.-nek, amelyet azonban a privatizációs szervezet nem fizetett ki -- áll a közleményben.
Az ÁPV Rt. 1998-ban hivatalba lépett vezetése kezdettől fogva bírálta és feleslegesnek, károsnak tartotta a szerződést. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal büntetőfeljelentést tett a szerződés létrejöttének körülményei miatt. A kormány felkérésére az ÁPV Rt. jelenlegi vezetése hosszú időn át tárgyalt az Acél XXI. Kft. vezetésével a szerződés módosításának vagy megszüntetésének lehetőségeiről, az egyeztetés azonban nem vezetett eredményre.
A közlemény szerint az idén az is világossá vált, hogy a Dunaferr egyes csúcsvezetői magánemberként részesedéssel bírnak a Dunaferr-csoporthoz tartozó jelentős leányvállalatokban is, ezzel egy harmadik csatornán keresztül is pénzhez juthatnak az állami vállalatcsoportból.