Az elmúlt hetekben egymásnak ellentmondó hírek, találgatások jelentek meg a Limpex-csoporthoz tartozó, nehéz helyzetbe került konzervgyárakról. Az MFB a hét végén látta elérkezettnek az időt arra, hogy elképzeléseit a nyilvánosság elé tárja.
Havai János emlékeztetett arra, hogy év elejére a hazai konzervipar termelésének mintegy harmadát biztosító cégcsoport többmilliárdos konszolidált veszteséget halmozott fel, s a négy gyárat a felszámolás veszélye fenyegette. A tulajdonos azonban úgy vélte, hogy ez mindenkinek rossz megoldás lenne, s a bank a reorganizáció mellett döntött. Ennek keretében 3,5 milliárd forint pótlólagos pénzügyi forrást biztosított a csoportnak, ezáltal lehetségessé válik a gyárak magánosítása.
A négy üzem közül a tetemes veszteséget felhalmozó Szegedi Konzervgyár Kft. és a hatvani Aranyfácán Kft. van a legrosszabb helyzetben, s ha nem találnak szakmai befektetőt, fennáll a veszélye annak, hogy még az idén le kell állítani a két üzemet. Ezért az MFB a legrövidebb időn belül szeretné értékesíteni azokat. Mától az érdeklődők átvehetik a befektetési tájékoztatókat, s a lehetséges érdeklődők jelentkezését december 15-ig várják. Az ajánlatokat rövid időn belül elbírálják, fontos lenne ugyanis, hogy az új tulajdonos minél előbb kialakíthassa stratégiai elképzeléseit.
Kedvezőbb helyzetben van a nyíregyházi EKO Kft. és a Nagyatádi Konzervgyár Kft., ezeket a működő, jó piaci lehetőségekkel rendelkező cégeket a tulajdonos friss tőkével is megerősítette. Az elképzelések szerint ezt a két társaságot zártkörű, meghívásos pályázat keretében értékesítik, szintén rövid határidőn belül.
Havai János az eladási összegről annyit mondott, hogy áron alul nem akarják értékesíteni a cégeket, s szerinte jó esély van a sikeres privatizációra. Amennyiben az eladás mégsem sikerülne, s a szegedi és a hatvani gyárat le kellene állítani, az MFB ígérete szerint minden egyes dolgozóval külön foglalkoznak, s igyekeznek számukra hasonló munkakörben új állást találni, illetve a munkaügyi központokkal együttműködnek az átképzésben. Az elbocsátott alkalmazottak minden törvény szerinti járandóságot megkapnak, ennek pénzügyi fedezete a reorganizációs programban biztosított.