Az információtechnikára szánt kiadások 21,6 százalékát teszik majd ki a szoftverek 2004-ben a jelenlegi 17,9 százalékot követően -- áll az IDC számítógépes szakmai szervezet felmérésében. Ugyanakkor a hardver részesedése az 1990. évi 53 százalékról az idén 43, 2004-ben pedig 38 százalékra csökken az összes it-kiadáson belül, a fennmaradó rész a szolgáltatásokra jut.
A szolgáltatások és a szoftver iránti kereslet növekedése több technológiai és gazdasági tényezővel hozható összefüggésbe, de leginkább azzal, hogy internet nélkül manapság szinte egyetlen vállalkozás sem képes létezni. Az informatikai és távközlési rendszerek fokozatos egységesülése révén egyre könnyebben el lehet érni az egyes szolgáltatókat, s ez jelentősen csökkenti a költségeket. Ugyanilyen hatással van az informatikára az adó- és vámrendszer globalizációja.
Ugyanakkor az IDC szakértői rámutatnak, hogy a költekezést tekintve jelentős különbségek adódnak az iparilag fejlett tőkés országok és a feltörekvő, illetve a fejlődő országok között. A feltörekvő gazdaságokban 2004-ig általában magasabb lesz a hardver aránya az összes it-kiadáson belül, mint a szolgáltatásoké. Például Kolumbiában ez az arány 52 százalék lesz 2004-ben, ugyanakkor a szolgáltatások csak 34 százalékkal részesednek majd. Ezzel szemben az USA-ban a szolgáltatások részesedése 42,3 százalék, a hardveré az összes kiadások egyharmada lesz. De ugyanez érvényes a többi iparilag fejlett tőkés országra is, ahol a szolgáltatásokra szánják majd a legtöbb pénzt az it-kiadásokon belül.