Az iraki megújításának közeli lehetőségére pénteken Londonban már 27 dollár alá esett a brent nyersolaj barrelenkénti ára, ez 18 százalékos, azaz közel hatdolláros csökkenés egy hét alatt. Pénteken az ENSZ által felkért szakértők -- a piac végleges megnyugtatása végett -- már elfogadásra érdemesítették az újabb bagdadi javaslatot, jóllehet az abban szereplő árak még mindig 30 (az USA-ba és Európa felé), illetve 20 centtel (Ázsiába) elmaradnak a valós világpiaci szinttől. Ez azért volt szálka az ENSZ szemében, mert a különbözetet Irak teljesen "saját zsebre" -- azaz a szankciós bizottság ellenőrzését megkerülve -- tervezte közvetlenül az importőröktől behajtani. Az iraki export november végi leállítása naponta több mint kétmillió barrellel csökkentette a világpiaci nyersolajkínálatot, a tőzsdéket mégis erős besszhangulat uralta. Egyrészt Szaúd-Arábia nyomban jelezte, hogy szükség esetén markánsan növelni tudja kitermelését, és Washingonban sem zárkóztak el az USA stratégiai olajtartalékainak esetleges további felszabadításától. Másrészt mindenki bízott abban, hogy az ENSZ és Irak között hamarosan megszületik a kompromisszumos megállapodás nemcsak az olajat élelmiszerért program folytatásáról, hanem a fő "casus bellit" okozó decemberi árformuláról is.
A jelenleg még magasan álló olajár jövőre gyengül, mivel hanyatlik az energiahordozó iránti kereslet a globális gazdasági növekedés mérséklődése miatt. A Reuters által idézett elemzők szerint ennek jótékony hatását a fogyasztók a második negyedév vége előtt azonban még nem érzik meg. Az olajár csökkenésének üteme attól függ majd, mennyire lesz hideg a tél, és miként lép az OPEC a kereslet függvényében.
Szakértők szerint az első negyedévben a brent olaj ára 26-27 dollár között mozog majd, de ezután az olajfajta hordójának ára komoly mértékben gyengülhet.
Jövőre a brent olajfajta hordójának átlagára 23,60 dollár lesz, szemben az idei 28,73 dollárral.