A Canal Plus részvényesei után a Vivendi és a Seagram tulajdonosainak jóváhagyására vár a három cég fúziója. Ennek révén létrejön a Vivendi Universal (VU), a világ egyik legnagyobb multimédia-csoportja, amit az AOL és a Time Warner összeolvadásához hasonlóan szintén az internetes korszak követelményei motiválnak.
Ezzel a Kanada és az hivatalos áldását már birtokló VU hamarabb kaphat zöld utat, mint a nála nagyobb, a versenyjogi korlátokkal bajlódó USA-beli vetélytársa. Ám a Vivendinek, pontosabban főnökének, Jean-Marie Messier-nek is meg kell küzdenie egy komoly akadállyal -- jelentette a Reuters. Meg kell győznie a befektetőket, hogy az egymástól eltérő holdingokból jövedelmező céget tud összegyúrni.
A siker legfőbb záloga az elemzők szerint az, hogy mennyire lesz hatékony a csoport tartalomszolgáltatása a Vivendi és Vodafone kooperációjában megvalósuló, többszörös hozzáférésű kapun, a Vizzavin keresztül. Amennyiben ez utóbbi rosszul működik, akkor a Vivendi egyszerű tartalomszolgáltatóvá degradálódhat, kiszorulva a médiavállalkozók felsőházából. Ez pedig hatalmas kockázat.
A VU-é lesz a világ első számú zenei márkacége, a Universal Music Group, amely a Canal Plus-n belül Európa vezető fizetőtelevíziós társasága. Emellett részét képezi a Universal Studios film- és szórakoztatópark-csoport, a Cegetel francia távközlési holding, valamint az Havas kiadó- és videojáték-üzletága.
Az új csoport 72 százalék részesedéssel bír a Vivendi Environnement szolgáltatói csoportban is. Ez utóbbi közel háromszor annyi profitot termel, mint a Vivendi kommunikációs holdingjai, így mintegy 40 százalékkal járulhat hozzá a VU nyereségéhez. Eredetileg a Seagram -- hétmilliárd dollárt meghaladó piaci értékű -- italüzletága is idetartozott volna, mégis túladnak rajta.
A várt 1,18 milliárd részvénnyel a VU piaci tőkeértéke várhatóan 85 milliárd euró (75,55 milliárd dollár) lesz. A fúziótól 420 millió euró megtakarítást és 200 milliós többletbevételt várnak 2002-re. Mégis, a terv június 20-i bejelentése óta a Vivendi részvényeinek árfolyama 72 euróra csökkent, immár 52 százalékkal elmaradva a márciusban elért egyéves csúcstól.