A Dunaferr Rt. napi működését egyelőre nem érintette az ÁPV Rt.-nek az 1996-ban kötött vagyonkezelői szerződés egyoldalú felmondására vonatkozó döntése -- közölték a vasműnél lapunk kérdésére. Hozzátéve, amennyiben a bankok úgy értékelik, hogy ezzel a cégcsoport helyzete némiképp bizonytalanná vált, a termelés finanszírozása megdrágulhat. Mint megtudtuk, az ÁPV Rt. tavaly év végi döntése nem érintette a normál döntéshozatali rendszert, a tulajdonos semmiféle korlátozást nem vezetett be.
Viszont az ÁPV Rt. felhívta a Dunaferr Rt. vezetőit, hogy csak a napi működéshez elengedhetetlen tranzakciókat hajtsanak végre, hosszú távú kötelezettséget ne vállaljanak. Ennek ellenőrzése érdekében a privatizációs szervezet mint főrészvényes felkérte a Dunaferr Rt. igazgatóságát és felügyelőbizottságát, hogy fokozott figyelemmel kísérjék a társaságcsoport működését.
Ugyanakkor mint a privatizációs szervezet kommunikációs igazgatóságán a Világgazdaság érdeklődésére elmondták, nem áll szándékukban kifizetni azt a közel 1 milliárd forintot, amit vagyonkezelési sikerdíjként az Acél XXI. Kft. kiszámlázott, s megvizsgálják az ugyanezen a jogcímen már kifizetett csaknem 430 millió forint jogosságát is, s nem kizárt, hogy ezt is visszakövetelik.
Mint ismert, a vagyonkezelői szerződés ősszel került ismét a támadások kereszttüzébe. A megállapodást már 1996-ban, annak megszületésekor is sok bírálat érte. A Dunaferr Rt. menedzsmentje által kifejezetten a vasmű vagyonkezelésére létrehozott Acél XXI. Kft.-vel kötött szerződést az ÁPV Rt. többek között azért mondta fel -- áll a privatizációs szervezet közleményében --, mert a vagyonkezelő megítélésük szerint megszegte az összeférhetetlenségi szabályokat, és tevékenysége eredményeként jelentős vagyonvesztés veszélye áll fenn.
Ezzel szemben mint Horváth István, a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója, az Acél XXI. Kft. vezetője egy korábbi nyilatkozatában elmondta, a vasmű az utóbbi négy évben 129 ezer tonnával növelte nyersacél-kibocsátását, s megduplázta árbevételét, ami az előző évben 307 milliárd forint körül alakult. A vállalatcsoport a vagyonkezelési időszakban, vagyis 1996-tól évente átlagosan 11,8 milliárd forintot fordított beruházásokra, szemben az 1996 előtti, éves átlagban 3,8 milliárddal. Mindezek mellett négy év alatt összesen 72,5 milliárd forintot fizettek be az államkasszába.