Világszerte óriási sikert aratnak J. K. Rowling Harry Potter-könyvei, az írónak az első három kötet mintegy 14,5 millió fontot jövedelmezett. Magyarországon a múlt év végéig megjelent négy kötet közel kétszázezer példányban kelt el, s ezzel az eladási listákon előkelő helyet foglalnak el -- mondta lapunk érdeklődésére Gábor Anikó, az Animus Kiadó kereskedelmi vezetője. Bár a kiadói jogokért az ifjúsági könyveknél szokásosnál kétszer nagyobb jogdíjat kellett fizetnie a családi vállalkozásban működő kiadónak, a könyvek tisztes profitot hozhatnak a konyhájára, s hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a cég megduplázza tavalyi, százmillió forintos forgalmát.
A könyvsikert követően az első kötet megfilmesítési jogát a Warner Brothers stúdió szerezte meg, s várható, hogy a Harry Potterhez kapcsolódó játékfigurák, ajándéktárgyak, számítógépes játékok eladása is hasznot hozhat az üzletbe bekapcsolódni tudó cégeknek.
A kelet-európai licencjogok értékesítésével a Plusz Licensz Kft. foglalkozik. Érdeklődésünkre Jakab Richárd ügyvezető elmondta, hogy a Harry Potter-könyvek a régióban eddig Magyarországon kívül Lengyelországban, Csehországban, Horvátországban, Szlovéniában is megjelentek, s mindenütt átütő sikert arattak. Példaként említette, hogy Szlovéniában egy kötet ára átszámítva megközelíti a hétezer forintot, ennek ellenére a regény népszerű az olvasók körében. A könyveket a közeljövőben Romániában, Bulgáriában, Oroszországban és Szlovákiában is kiadják.
A film várhatóan 2002 negyedik negyedévében Magyarországon is látható lesz. A játék figurák gyártási jogát az egész világra szólóan a Mattel és a Hasbro cégek szerezték meg, s azokat a tervek szerint jövő ősztől Magyarországon is forgalmazzák. Ennél korábban, már húsvét előtt a hazai üzletekben lehetnek a könyvhöz kapcsolódó papíripari termékek, például füzetek, diáknaptárak.
Az ügyvezető nem kívánta megnevezni, hogy a papíráruk itteni gyártási, forgalmazási jogával kapcsolatban mely cégekkel állnak tárgyalásban. Megerősítette azonban lapunk információját, miszerint a jog megszerzésére a könyvet kiadó Animus is pályázik. A terveket az amerikai jogtulajdonosnak először jóvá kell hagynia, majd azt követően kezdődhet a gyártás. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy az exkluzív, drága termékek kategóriájába tartoznak majd, s azokat nem a hipermarketekben, hanem a papír- és könyvszaküzletekben fogják forgalmazni.
Hozzátette, hogy a Harry Potterhez kapcsolódó termékek körében a kínálat Kelet-Európában várhatóan szűkebb lesz, hiszen számítani kell arra, hogy a fizetőképes kereslet gyengébb, mint a nyugat-európai régióban. Ezért is nehéz megjósolni, hogy mekkora forgalmat indukálhat majd Magyarországon a regényhőssel fémjelzett ajándéktárgyak értékesítése.
A világhálót is elvarázsolta a szemüveges roxforti diák, s miközben rajongói otthon varázspálcákat fabrikálnak, számos internetes áruházban lehet Harry Potter-es ajándéktárgyakat vásárolni. Az árak meglehetősen borsosak, egy könyvjelzőért több mint 2, egy potteres naplóért 11, egy toll- és levélpapírkészletért 27 dollárt kérnek, de 5 dollár egy varázssüveges kitűző. De a Roxfortban használatos tankönyvek is megrendelhetők a világhálón, újabb dollárokért megvásárolható többek között a Sárkánykönyv, a Jóslástan, a Kviddics-szabálykönyv, a Varázsige-gyűjtemény. Ugyanakkor számos külföldi könyvkiadó úgy gondolja, a varázsláshoz valami módon kapcsolódó, eddig talán sikertelen könyveit most sikerrel viheti vissza a piacra, hosszasan sorakoznak az ilyen ajánlatok a nem hivatalos Harry Potter-weboldalak margóján. Ezeken a honlapokon egyébként nemcsak termékeket ajánlanak, de rajzpályázatok zajlanak, folyamatosan frissítik a potteres fejtörőket, amelyek számos magyar iskola angolóráin is immáron a tananyag részévé váltak, ahogyan a világhálón elérhető angol nyelvű részletek is közkedvelt nyelvoktató eszközként szolgálnak.