A vasúti pályák szabaddá válásával a vasúttársaságoknak számolniuk kell azzal, hogy nemcsak a közúti fuvarozókkal, hanem egymással is meg kell küzdeniük. Ezért is van nagy jelentősége, hogy -- a kelet-közép-európai vasúttársaságok közül elsőként -- a GYSEV elnök-vezérigazgatója tegnap átvehette az ISO 9002-es minőségtanúsítványt. Berényi János kiemelte, hogy a cég szolgáltatásai megfelelnek az EU-s normáknak.
A tavalyi évről szólva elmondta, hogy a társaság alaptevékenységéből származó bevétele 26,9 milliárd forint volt, s az adózás előtti eredménye 220--290 millió forint közötti. Kiemelte, hogy az elszállított áru mennyisége meghaladta a hatmillió tonnát. Az idei évre 23,4 milliárd forintos bevételt terveznek, az alacsonyabb forgalom annak köszönhető, hogy az osztrák üzem szállítmányozási tevékenységét önálló társaságba szervezte.
A kormány garanciát vállalt tizenöt darab kétáramú mozdony beszerzésére, ebből tíz a MÁV-hoz, öt pedig a GYSEV-hez kerül. A beruházás értéke 12 milliárd forint, a cégüket érintő összeg négymilliárd. A mozdonybeszerzésre a tendert már kiírták, májusban eldőlhet, hogy ki lehet a győztes, a legesélyesebb az előzetes várakozás szerint az AdTranz és a Siemens. A tervek szerint ezek az új mozdonyok 2003-ban állhatnak majd csatasorba.
A GYSEV a MÁV-tól már átvett két kevésbé használt vonalat (Sopron---Ágfalva, harkai állomás), s azok fejlesztésére 900 millió forintot fordított. A folyamat folytatódhat, s az idén újabb nyugat-dunántúli vonal cserélhet gazdát a két vasúttársaság között.
A tájékoztatón elhangzott, hogy az ÖBB után a GYSEV a német vasutakkal is stratégiai szövetséget köt. Ennek a piacfelosztás szempontjából lehet nagy jelentősége, Berényi János szerint ugyanis az európai piacot három-négy nagy vasúti szövetség tarthatja majd kézben.