Cégvilág

Megbüntették a TPSA-t

Rekordösszegű büntetéssel sújtotta a helyi hatóság Lengyelország vezető távközlési szolgáltatóját, a TPSA-t. A 13 millió dollárnak megfelelő pénzbüntetést azért szabták ki a cégre, mert nem mérsékelte eléggé a belföldi távhívási tarifáit, amelyekben még monopóliumot élvez.

A lengyel monopolellenes hivatal 1998 augusztusában szólította fel a szolgáltatót a nagyobb mérvű díjcsökkentésre. Ezt azonban azóta sem hajtotta végre, így szabták ki rá az eddigi legnagyobb összegű büntetést, amit valaha cég piacfelügyeleti szervtől kapott.
A France Telecom-érdekeltségű lengyel telefontársaság, amelynek tőkeértéke meghaladja a 8 milliárd dollárt, a hírre reagálva azonnal bejelentette, hogy megfellebbezi a döntést.
A monopolellenes hivatal szerint a TPSA belföldi távhívási díjai még mindig mintegy 40 százalékkal magasabbak az uniós átlagnál, annak ellenére, hogy a cég igyekszik költségarányossá alakítani díjszerkezetét, mérsékelve a keresztfinanszírozást.
Az egykor állami távközlési cégek egy részénél még ma sem költségarányos a díjszerkezet. Az alacsony előfizetési díjak különbözetét a belföldi és a nemzetközi távhívás túlértékelésével igyekeznek kompenzálni. A TPSA monopóliuma a belföldi távhívásra 2001 közepéig, a nemzetközi hívásokra 2003-ig marad érvényben. (Reuters)

Rekordösszegű büntetéssel sújtotta a helyi hatóság Lengyelország vezető távközlési szolgáltatóját, a TPSA-t. A 13 millió dollárnak megfelelő pénzbüntetést azért szabták ki a cégre, mert nem mérsékelte eléggé a belföldi távhívási tarifáit, amelyekben még monopóliumot élvez. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek