A japán autógyártók 4,45 millió gépjárművet exportáltak tavaly, egy százalékkal többet, mint 1999-ben. Három év óta először növekedett a japán gépkocsikivitel -- közölte a Japán Autógyártók Szövetsége (JAMA).
Az exportbővülés mögött az Egyesült Államokba és az Ázsiába irányuló eladások bővülése áll. Az export emelkedése révén a belföldi autógyártás tavaly -- 1997 óta először -- átlépte a 10 milliót -- adta hírül az MTI.
Az Észak-Amerikába irányuló japán autóeladások tavaly a negyedik egymást követő évben emelkedtek, ezúttal 6,6 százalékkal 1,8 millióra. Ezen belül az Egyesült Államokba 7,2 százalékkal többet, 1,67 millió gépjárművet exportált Japán. Ázsiába 41,4 százalékkal, 410 590-re emelkedett a gépkocsikivitel.
Az Európába irányuló autóeladások ezzel szemben a gyenge euró miatt ismét visszaestek, mégpedig 14,5 százalékkal, 1,1 millióra.
A vélhetően gyengülő egyesült államokbeli kereslet és a japán autógyártók külföldi termelésének növekedése ellenére a szövetség az idén az export kismértékű emelkedésére számít az ázsiai igény bővülése miatt. A japán autógyártók közül a Toyota 10,7 százalékkal, 1,71 millióra növelte kivitelét, ami a teljes tavalyi japán autókivitel 40 százaléka volt.