A "három nagy", a Compaq, az IBM és a Hewlett-Packard (HP) 1999 óta kibérelte magának a dobogós helyezést a magyarországi számítógépek piacán. Az Albacomp PC-k eladási mutatói csökkennek, ezzel együtt a cég összbevétele 2000-ben 20 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbihoz képest.
Gulyás Imre igazgató szerint a csökkenés oka az, hogy 1999-ben és 2000-ben a közbeszerzési pályázatokat meghívásos rendszerben hirdették meg -- a három multi számára. A magyar cégeknek lobbizniuk kellett azért a magyar kormánynál, hogy ők is labdába rúghassanak. Végül tavaly novemberben hat hazai beszállítóval kötöttek egy 2001. december 31-ig érvényes szerződést, így az idén akár már kilenc résztvevője is lehet a tendereknek.
Az Albacomp PC-k iránti igény csökkenése mögött az is meghúzódik, hogy gyakran a konkurencia gépeit is ők forgalmazzák, mivel a "nagyok" többnyire nem foglalkoznak kereskedelemmel. A székesfehérvári cég szállította például az okmányirodákba telepített 1400 darab IBM számítógépet, sőt, a HP is őket kérte fel a közbeszerzés keretében eladott PC-k 43 százalékának az átadására.
A saját összeszerelésű számítógépek iránti kereslet csökkenését az Albacomp beszállítói programokkal, rendszerintegrációs munkával (Oracle Finance) és összeszerelési (Omron vérnyomásmérő), javítási munkák (Philips CD-írók) elvégzésével kívánja ellensúlyozni.
Az Albacomp Rt. 2001-ben 12 milliárd forintos bevétellel számol. Gulyás Imre szerint a rendszerintegrációs üzletág fejlesztése és a profit arányának bővítése a legfontosabb idei cél.