Dél-Korea kereskedelmi minisztere a Samsung Electronics vezérigazgatójánál tett látogatásakor a Hyundai-kapcsolat erősítését hangsúlyozta -- mondja Janet Lee, a tárca szóvivője. A Samsung vállalat mindamellett tagadja azokat a piaci értesüléseket, miszerint a cég a kormányzat nyomására a Hyundai elektronikai üzletágának felvásárlását készítené elő. Mint azt szóvivője útján közzétette, a lépésre nem is lenne képes.
A Hyundai Electronics 2,6 milliárd dolláros adósságot halmozott fel. Szakértők szerint az átszervezés kellős közepén álló társaság bekebelezése jót tenne az egész dél-koreai félvezetőiparnak. A Samsung belépésével ugyanis két nagy memóriaprocesszor-gyártó egyesülhetne, és egy kézbe kerülne a világpiac 40 százaléka.
A kereskedelmi minisztérium azt is hangsúlyozta, hogy nincs beleszólása a magánbefektetők kezében lévő két vállalat üzletpolitikájába. Az 55 százalékban külföldiek kezében lévő Samsung viszont kulcsfontosságú az ország gazdasága szempontjából, hiszen a tőzsdeindexet papírjai 13 százalékban meghatározzák.
Elemzők szerint a Samsungnál kapott fiaskó után mások meggyőzését is megpróbálja a minisztérium. Legvalószínűbb vevőként szóba jöhet például az LG Electronics. Az üzlet nagy elégtételt jelentene az LG-csoportnak, hiszen az 1997-es válság után épp a kormány nyomására adta el processzorgyártó egységét a Hyundainak. A visszavásárlásra való felkérés egyenesen arcpirító helyzetbe hozhatja a minisztériumot.
Az LG szóvivője egyelőre határozottan tagadja, hogy foglalkoznának az üggyel. Elemzők szerint mégis nagy szüksége lenne a processzorgyártásra, mert távközlési terveit a kormány keresztülhúzta, amikor a cégnek nem adott jogot az egyik harmadik generációs mobiltelefon-hálózat építéséhez.