Cégvilág

Az amerikai piacon terjeszkedik a Lukoil

Az orosz Lukoil olajtársaság amerikai olajcéget vásárolt -- jelentette az AP hírügynökség. Az egy év óta drága olajon meggazdagodott orosz cég 71 millió dollárért megvette a Getty Petroleum Marketing Inc. amerikai olajipari vállalatot, 1300 benzinkútjával együtt.

A Getty viszonylag kis hal az amerikai olajiparban, ám akárhogyan is: ez az első eset, amikor orosz vállalat nyilvános amerikai részvénytársaságot vásárol. A felvásárlási akciót novemberben indította útnak a Lukoil, és a Getty részvényesei a múlt héten adták áldásukat a tranzakcióra -- jelenti az MTI.
Az ügylet megerősítheti az orosz tőke iránti bizalmat, elemzők azonban fölteszik a kérdést, hogy vajon kész-e a Lukoil -- vagy bármely más orosz vállalat, amely az orosz gazdasági káosz, a kilencvenes évek korrupciós ügyletei idején "nőtte ki magát" -- elfogadni a nyugati piacok játékszabályait?
A gazdasági elemzők kételkednek abban, hogy a Lukoilnak -- amely az amerikai számviteli szabályok szerint tavaly 14,5 milliárd dolláros tőkével rendelkezett -- van-e elegendő pénze a Getty működtetésére, amelynek a múlt év első tíz hónapjában 903 millió dollár forgalom után 6 milliós nettó vesztesége volt. Sokan azt firtatják, hogy az orosz cég miért nem a megtépázott, tőkére éhes hazai piacon fekteti be a pénzét?
A Lukoilnak jelenleg is több külföldi ügylete van, például Irakban és a Perzsa-öböl térségében, nagy fejlesztései vannak továbbá a Kaszpi-tengeren, Azerbajdzsánban és Kazahsztánban. Emellett azonban a Lukoil kulcsfontosságúnak tartja az amerikai piacot, és tervei között szerepel egyesült államokbeli olajfinomítók megvásárlása is. A külföldi nyereség -- állítják a Lukoilnál -- mintegy tompítaná egy újabb orosz gazdasági megfeneklés hatását.
A vállalat az elmúlt években alig növelte a termelését, és meglepő profitnövekedése -- 1999 első felében 92 millió dollár, a tavalyi év azonos időszakában már 1,45 milliárdos nyereség -- jószerivel a magas világpiaci olajáraknak volt köszönhető.
A Lukoilnak nem ez az első amerikai kísérlete. Egy Virginia állambeli bevásárlóközpontban 1997-ben benzinkutat nyitott: az volt az első telephelye egy kétezer egységűre tervezett hálózatnak. Az olajárak akkori csökkenése miatt azonban a terv hamvába holt, az egyetlen benzinkutat is el kellett adni.

Az orosz Lukoil olajtársaság amerikai olajcéget vásárolt -- jelentette az AP hírügynökség. Az egy év óta drága olajon meggazdagodott orosz cég 71 millió dollárért megvette a Getty Petroleum Marketing Inc. amerikai olajipari vállalatot, 1300 benzinkútjával együtt. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek