Az AES-Tisza Erőmű Kft.-vel per fenyegetettsége mellett folynak a tárgyalások; a Bakonyi Erőmű Rt. által kezdeményezett választott bírósági eljárás egy hónapon belül lezárulhat; a Dunamenti Erőmű Rt.-vel pedig megszületett a megállapodás, azt már csak az erőműtársaság igazgatóságának kell jóváhagyni -- közölte Katona Kálmán, az MVM Rt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaság érdeklődésére az erőművekkel a korábbi hosszú távú kötelezettségek felmondása miatt kialakult vitás ügyek állásáról.
A vezető szerint az amerikai AES-sel ez idő szerint ugyan perben állnak, de eközben folyamatosan egyeztetnek. Az MVM Rt. javaslata szerint a tiszai erőmű négy blokkja között felosztották azt a teljesítményt, ami egyébként három egység működését tenné lehetővé, s amelynek lekötésére a villamos művek garanciát vállal. Az MVM Rt. alapelve a tárgyalások során, hogy a garantált mennyiség felett kölcsönös kockázatvállalás érvényesüljön.
A vita rendezése a Dunamenti Erőmű Rt. esetében egészen közelinek tűnik. Mint ismert, a finn Tractebel többségi tulajdonában álló társaság 1999-ben húszéves áramvásárlási szerződést kötött az MVM Rt.-vel, amit a villamos művek 2000 elején egyoldalúan felbontott. Az erőmű igazgatósága a közeljövőben dönt, hogy elfogadja-e az MVM Rt. javaslatát, mely szerint -- úgy tudjuk -- árat nem rögzítenének az új szerződésben, csupán azt, hogy a villamos műveknek szüksége van a százhalombattai blokkokban megtermelt villamos energiára.
A Bakonyi Erőmű Rt.-vel kapcsolatos perben Katona Kálmán szerint egy hónapon belül megszülethet az ítélet.
Eközben szakmai körökben egyre inkább aggódnak az árampiaci nyitás időpontja miatt. Ennek ugyanis előfeltétele az új villamosenergia-törvény megalkotása, amit tavaly kora ősszel a kormány javaslatára felfüggesztettek.
A törvény elfogadását követően legalább hat hónap szükséges a versenyre való felkészüléshez, és maga a parlamenti vita is legalább három hónapot igénybe vesz majd. Eszerint, ha a kormány tartani akarja a 2002. január 1-jei időpontot, legkésőbb március végén a törvényhozás elé kell vinnie a tervezetet. Az nem kizárt, hogy időtakarékossági okokból nem kormányzati, hanem képviselői előterjesztés lesz majd, ezzel ugyanis megspórolható a tárcaegyeztetés.