Korábban egységes hírcsomagját -- a megrendelői igényeknek megfelelően -- az MTI részekre (bel-, külpolitika, gazdaság és sport) bontotta, így az előfizetőknek az idén már csak a nekik szükséges területekért kell fizetniük. Nem jó ez az átalakítás a távirati irodának, mert bevételkiesést hordoz magában, de mint piaci elveken működő cég az előfizetők igényeit igyekszenek ezzel kielégíteni -- mondta az MTI elnöke, Dorogi Sándor, hozzátéve: igyekeztek olyan konstrukciót kialakítani, amelynek segítségével a veszteségeket csökkenteni lehet.
Az MTI több mint 3,2 milliárd forint tavalyi bevételének 59,9 százaléka nem állami támogatás; domináns része a hírszolgáltatásból származik. Az MTI Rt. 2000-ben nyereségesen gazdálkodott, nincsenek tartozásai, de az idén a hírszolgáltatásból várhatóan kevesebb pénz folyik be, a költségvetési támogatás sem nő, így néhány éven belül akár likviditási gondok is támadhatnak. Az MTI vezetése javasolja a tulajdonos Országgyűlésnek, hogy 400 millió forinttal emelje meg a társaság alaptőkéjét.
Az átállás technológiai költségei is magasak voltak, amihez mintegy 280 millió forintért a számítástechnikai rendszert is fel kellett újítani. Több nagy előfizetővel még nem írták alá a szerződést, addig nem lehet pontosan tudni, mekkora bevételkiesés éri az MTI-t -- mondta az elnök.
A külföldi hírszolgálatoknál már korábban elkezdődött a szelekció, a cseh hírügynökség például már 46 kategóriában árulja információit, az MTI egyelőre négy téma szerint csoportosította kínálatát. Kisebb csomagokkal több előfizető megnyerése lehetséges -- véli Dorogi Sándor, aki szerint további specializálódás várható, mert egyre szűkebb és különlegesebb igényeket kell kielégíteni. Ráadásul az MTI-nek számos kis konkurense jelent meg az utóbbi időben, melyek elszipkázhatják a kisebb megrendelőket.
A távirati iroda igyekszik a médián kívüli világból is minél több üzletfelet szerezni, így a szeptemberben indult business plusz önálló hírszolgáltatás, amely bankok, cégek számára ad információkat, valamint a mobiltársaságok WAP- és SMS-szolgátatásához készítenek tartalmat. Ezzel az MTI igyekszik csökkenteni kiszolgáltatottságát a sajtópiac változásaival szemben.