A GSM hálózatokban az adatátvitel hagyományos sebessége a 9,6 megabit/s, amelyet egy közel két éve végrehajtott fejlesztés révén a Pannon GSM 14,4-re növelt. A vezetékes adatátvitelhez képest azonban ez még mindig rendkívül lassúnak bizonyult, behatárolja a mobilalapú adatforgalomra építhető szolgáltatásokat.
A gyors adatátvitelnek egyik alternatívája lehet az átvitt adatmennyiség alapján számlázandó, GPRS néven ismert csomagkapcsolt technológia, ez azonban ma még a legtöbb országban próbaszakaszban van, és korlátozott az erre alkalmas készülékek száma.
A világ 30 országában használják viszont már a HSCSD néven ismert, időalapon számlázható, de nagy sebességű adatforgalmat lehetővé tévő technológiát, amelyhez nem szükséges nagyberuházás, minimális többlethardverigény mellett lényegében egy újfajta szoftver telepítését jelenti. Ennek révén az átviteli sebesség elérheti a 43,2 megabit/s-t.
A Pannon a közelmúltban döntött a technológia alkalmazása mellett. Kérdésünkre Drozdy Győző vezérigazgató-helyettes kifejtette, hogy a mostani fejlesztéssel nem a GPRS-t kívánják kiváltani, a cég hálózata készen áll ez utóbbira építhető szolgáltatások beindítására is.
A társaság a HSCSD-re építi első internetes áruházát, amelytől az idén darabszámra vetítve a teljes termékforgalom (előfizetés, készülékek, tartozékok) 2,5 százalékát reméli.