A dorogi Novoprint Nyomda tíz évvel ezelőtt került a Novotrade Befektetési Rt. többségi tulajdonába. A korszerűen felszerelt cég a közepes nyomdák kategóriájába tartozik, s elsősorban prospektusok, éves beszámolók, kártyák, levelezőlapok, plakátok nyomtatására szakosodott. A Novoprintnek négy éve került száz százalékos tulajdonába az Akadémia Nyomda, melynek fő profilja a könynyomtatás. A két nyomda tavalyi együttes árbevétele meghaladta az egymilliárd forintot, s nyereséggel zárták az évet.
Rényi Gábor érdeklődésünkre elmondta, a Novotrade is pénzügyi befektetőként szállt be a Novoprint Nyomdába, s mint a könyvkiadásban érdekelt szolgáltató cég nem akartak ilyen típusú befektetést megtartani. A K and H Brókerház segítségével értékesítették tulajdonrészüket, melyet egy pénzügyi befektető csoport, a Virgin-szigeteken bejegyzett Globe International Investment Ltd. vett meg. A vételárról nem kívánt nyilatkozni, annyit jegyzett meg, hogy az eladás jó üzlet volt a Novotrade számára. A dorogi nyomda több mint száz embert foglalkoztat, az ígéretek szerint a tulajdonosváltás nem befolyásolja a munkatársak helyzetét. A profil várhatóan megmarad, Rényi szerint az új többségi tulajdonosnak nem kell fejlesztésre költenie, az azonban várható, hogy új piacokat hoz majd a nyomda számára. A Novoprint elsősorban a hazai piacra termel, forgalmából csak néhány százalékkal részesedik az export, de elképzelhető, hogy a külföldi kivitel a jövőben némiképp növekedni fog.
Mint azt az elnök-vezérigazgatótól megtudtuk, a Novotrade Rt. a közeljövőben értékesíti a Park Kiadót is, mely elsősorban az illusztrált kiadványok megjelentetésére szakosodott, s a magyarországi kiadók rangsorában az első tíz között található. A Parkot a kiadó menedzsmentje veszi meg, a szerződést néhány héten belül aláírják.