A múlt évi mintegy 840 millió forintos árbevétel után az idén 1,3 milliárdot tervez az 1996-ban alakult budapesti, tartós édesipari süteményeket gyártó Danesita Kft. Varga B. Sándor ügyvezető igazgató szerint ugyanis az orosz piac összeomlását követően 2001-re sikerült a közép- és kelet-európai országokban, valamint a hazai piacon elfogadható pozíciót kialakítani.
A tulajdonos, a lisszaboni Dan Cake Portugal SA döntően az orosz piaci exportra hozta létre a céget, s ezekre az évekre már jóval magasabb árbevételre számított. Az orosz válsággal azonban nem számolhatott, így 1998 második felétől a kft. termelése visszaesett, 400-450 milliós árbevétel-kiesést okozva.
A külföldi tulajdonosok azonban a piackutatás alapján bíztak abban, hogy a Danesita tésztaalapú, töltelékes édesipari termékei keresettek lesznek -- mondta az ügyvezető igazgató. A környező országok után a közelmúltban sikerült a lengyel, valamint a balti államok piacán is megjelenni. Hamarosan a nyugat-európai kivitel is beindulhat az anyacég kapcsolatai révén.
Az export esélyeit javítja, hogy a 30-32-féle terméket gyártó kft. rövidesen üzembe állít egy új gyártósort is töltött keksz és csokoládés chips gyártására. E termékekkel várhatóan az év második felében lépnek piacra.