A világhálón ingyenes zeneletöltést kínáló Napster és tásai jókora falatot haraptak ki a hanghordozót gyártó társaságok tavalyi árbevételéből, elsősorban a világ legnagyobb zenepiacának számító Amerikai Egyesült Államokban -- jelentette a Nemzetközi Hanghordozó-ipari Szövetség (IFPI). Globális szinten összesen 1,3 százalékkal, 36,9 milliárd dollárra csökkent a zenés hanghordozókból elért árbevétel. Az illegális netkínálatot elősorban a kislemezek szenvedték meg, amit a gyártók a nagylemezek értékesítésére összpontosító erőfeszítéseikkel is csupán részben tudtak kompenzálni. Az USA-ban tavaly 46 százalékkal kevesebb kislemezt adtak el, mint 1999-ben, míg ez a termék nemzetközi szinten összesen 14 százalékkal kisebb értékben fogyott.
"A világhálón történő jogdíjmentes zeneforgalmazással okozott károknak ez a lehangoló eredmény az első kézzelfogható bizonyítéka" -- kommentálta az szektor helyzetét Jay Berman, a szövetség elnöke. Mint hozzátette, az amerikai gazdaság lelassulásának is volt szerepe a hanghordozók értékesítésének visszaesésében. Berman részben a fogyasztói szokások megváltozására is visszavezeti a szektor lecsökkent forgalmát: az értékesítés szerkezetéből arra lehet következtetni, hogy nem minden fogyasztó cseréli korszerűbb kompaktlemezre a hagyományos magnókazettát. A Napster jogsértő tevékenységének korlátot szabó hatósági intézkedéseket követően Berman szerint a hanghordozóipar jelentősen bővítheti piacát, ha -- immár térítés ellenében kínált zenékkel -- képes lesz kihasználni az elektronikus forgalmazás Napster által kimunkált lehetőségeit.
"Az ágazat hosszú távú növekedése szorosan összefügg a világhálónak -- jelentette ki az elnök a Reuters kérdésére -- és azoknak az új piacoknak a megdolgozásával, amelyeken még nem vagyunk jelen, vagy ahol ma még a kalózkiadások szerepe a meghatározó." A terjeszkedés célpiacaiként elsősorban Oroszországot és Kínát jelölte meg.