Az NRG a magyar piaci megjelenéshez korábban is keresett befektetési lehetőséget -- értékelte a tranzakciót Ronald J. Will, a minneapolisi székhelyű cég ügyvezető igazgatója. Szerinte ehhez a csepeli erőművek megvásárlása jó belépő. Emellett az amerikai cég tulajdonába került a német Mibrag integrált energiaipari társaság és a Saale Energia GmbH is. A Mibragnak két lignitbányája és három kombinált ciklusú erőműve van, valamint egy brikett- és egy szénporgyártó üzeme is.
Az ügylettel a Powergen teljesíti azt a stratégiai célját -- közölte az angol társaság --, hogy erejét az angol és az amerikai piacra összpontosítja, s a korábbi ausztráliai, indiai és egyéb ázsiai kisebbségi érdekeltségein kívül minden nemzetközi vállalkozását értékesíti. A tranzakció-sorozattal csaknem 1,7 milliárd forintnyi adósságcsökkentést ért el -- áll közleményében.
A 389 megawattos, kombinált ciklusú, azaz áram- és hőtermelésre is szolgáló, Csepel II. erőművet nemrég helyezték üzembe. Az MVM Rt.-vel kötött 20 éves áramvásárlási és kapacitáslekötési szerződés komoly működési biztonságot garantált a tulajdonosnak.