A rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt a tervezett 2,6-2,7 millió tonnával szemben tavaly csupán 2,1 millió tonna cukorrépát tudtak átvenni a gyárak, s ebből csupán 284 ezer tonna cukrot voltak képesek előállítani, ami az elmúlt évtized egyik legkisebb éves termelésének számít. A teljes hazai fogyasztás évi 350-360 ezer tonna, a korábbi évekből raktáron maradt készlet 75-80 ezer tonna. Így az idén ősszel megjelenő új termésig még komolyabb ellátási gondok nem várhatók.
Jövőre viszont, ha valamilyen előre nem látható ok -- hirtelen megugró fogyasztás, vagy az előző évihez hasonló gyenge répatermés -- miatt a cukortermelés nem fedezné a belföldi igényeket, importra is szorulhat az ország. Ezt megelőzendő a legtöbb gyár az előző évben átvett mennyiségnél több répára szerződik és sorra jelentik be, hogy ősszel a szokottnál előbb kezdik meg a feldolgozást.
Az idén a gyárak a tavalyi 54,5 ezer hektárral szemben mintegy 70 ezer hektáron vettetik el a cukorrépát, s a szerződések alapján legalább 2,8-2,9 millió tonna nyersrépa átvételével számolnak -- mondta Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés (CIE) igazgatója, egyben a Cukor Terméktanács titkára. Ebből kedvező esetben 360-380 ezer tonna cukor nyerhető ki.
Importra évtizedek óta nem volt példa. Az ellátásban érdekeltek -- így az ipar is -- hozzászokott, hogy az ágazat többnyire 120-160 ezer tonnás, esetleg ennél is nagyobb árufelesleget tolt maga előtt, vagy exportált gazdaságtalanul, mert az évek során a fogyasztás a termelésnél is drasztikusabban visszaesett.
Előfordulhat, hogy elapadnak a hazai cukorkészletek, de még mindig számolni lehet az állami cukortartalékkal -- mondta Fórián Zoltán, a Rabobank Hungária Rt. élelmiszer-ipari elemzések osztályának vezetője. Az ipar számára hasznos is, ha saját készlete minimális, hiszen reális cél, hogy annyit termeljen, amennyit belföldön el lehet adni, másrészt ez lehetőség adhat az áremelésre. Az idén a cukor fogyasztói ára becslések szerint elérheti a kilogrammonkénti 180 forintot.
Az elmúlt években többször is felvetődött, hogy az ipari felhasználók megpróbálják az olcsóbb külföldi cukrot behozni. Erre azonban nagy mennyiségben nem került sor a magas vám miatt. Igaz, léteznek olyan élelmiszer-ipari vállalkozások is, amelyek termékeiket exportálják, s így visszaigényelhetik a vámot. A világpiaci ár alatta van a magyarországi önköltségnek, de a behozott cukrot mintegy 100 százalékos vám terheli, s így a többségnek még az EU által támogatott cukrot sem éri meg importálni. (Az EU ennél is jobban, mintegy 260 százalékos vámmal védi a termelőit.)
Fórián Zoltán szerint egyébként a jelenlegi eseményektől függetlenül tovább csökkenhet a hazai cukorgyárak száma. Az iparágban jelen lévő három érdekcsoport hét gyára közül kettő hagy fel a gyártással. A megmaradók kapacitása és technológiai fejlesztése folytatódik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.