Az elmúlt évtizedben a magyar iparvállalatok termelékenységének javulása közel kétszerese volt az európai uniós átlagnak. A Czipin & Partner adatai szerint ugyanakkor a hazai cégek átlagosan még így is ausztriai társaik működési hatékonyságának csak 62 százalékát érik el.
A tanácsadó társaság felmérésének alapjául egy bécsi nemzetközi gazdasági kutatóintézet adatai szolgáltak. Ezek szerint a magyar autóipari beszállítók az elmúlt években 34 százalékkal termelékenyebbek lettek, hatékonyságuk így ma már 20 százalékkal jobb, mint osztrák versenytársaiké. Hasonlóan jól teljesítettek az elektronikai és optikai berendezéseket gyártók, melyek 10 százalékkal termelékenyebbek, mint a szomszéd uniós országban. Jelentősebb elmaradás mutatkozik ugyanakkor a többi iparágban, ahol a magyar vállalatok általában csak 50 százalékhoz közeli eredményeket érnek el ausztriai összehasonlításban.
Lapunk kérdésére Klaus Harrer ügyvezető partner úgy fogalmazott, hogy az osztrák cégek teljesítménye közepesnek nevezhető uniós összehasonlításban, a csatlakozás előtt álló kelet-európai országok között pedig Magyarország az utóbbi időben "beelőzött".
A Czipin & Partner úgy véli, hogy a hazai cégeknek az uniós csatlakozás előtt mindenképpen fokozni kell termelékenységi mutatóik javítását. A következő években ugyanis a hazai munkabéreket közelíteni kell az uniós átlaghoz, s ezzel az egyik legfontosabb költségmegtakarítási tényező veszik el.